I fotsporene til storesøster

Året var 1996, og Beate Slettevoll Lech sang med sunnmørsdialekt på den hippeste Oslo-musikken. Bandet het Folk & Røvere. 15 år etter inntar lillesøster Therese Lech (27) nøyaktig samme posisjon.

  Foto: Odd Inge Rand

Folk hjemme er veldig stolte av at jeg synger på Midsund-dialekt

Therese Lech
Kultur

For etter mange år og hits som «Pepperkakemann», «Fru Hagen», «Yess» og ikke minst «Utadæsjælåpplevelse» er Folk & Røvere-sjef Ulf Nygaard litt tilbake igjen til start.

Da måtte han ty til et nytt blad Lech.

Jentene Lech er begge døtre av den polske jazzfiolinisten Zdzislaw Lech, men de har forskjellig mor. Beate vokste opp i Volda, mens Therese vokste opp i Midsund.

Les flere kulturnyheter på smp.no

Mange gjesteartister

– Jeg husker da Beate ble med i Folk & Røvere. Da hun var på besøk hos oss i Midsund kom hun med Folk & Røvere-cd-er inn på jenterommet mitt. Jeg var 12 år, og syntes det var rart med nynorsk dialekt opp på det her, flirer Therese.

I 1998 forlot storesøster Beate duoen for å satse på sitt eget prosjekt Beady Belle. Ulf på sin side fortsatte alene, men flere gjesteartister har dukket opp undervegs. Faktisk alt fra Ravi via Inger Lise Rypdal til Arne Scheie.

– Det er veldig deilig å være to igjen på fast basis. Med mange gjester blir det jo mange å forholde seg til, sier Ulf Nygaard.

Mail-kontakt

For rundt et år siden oppsto den første kontakten mellom Ulf og Therese.

– Det kom en veldig ydmyk mail fra Ulf gjennom MySpace. «Kan du tenke deg å være med i Folk & Røvere», liksom. Det var veldig sært for meg, og jeg skjønte ingenting. Jeg har jo hørt på dette siden før jeg var tenåring, ler Therese.

– Vi måtte jo snakke med Beate, både før og etter - fra hver vår kant. Vi måtte sørge for at det ikke ble for rart, men hun støttet tankegangen fullt ut og syntes det var innmari hyggelig, sier Ulf som fikk øynene opp for Therese da hun koret for storesøsters Beady Belle.

Tydelige stemmer

Likhetene mellom de to er stor.

– Vi har jo veldig mye «mat» i stemmen vår, begge to. Vi er tydelige karakterer. Samtidig så har vi hørt på en del av den samme musikken, og begge har gått Norges musikkhøgskole med mange av de samme lærerne, sier Therese som nå er inne i sitt siste år på skolen.

Hun har også sitt eget jazzprosjekt som hun nylig har vært på turné i Nord-Norge med.

På dialekt

Etter mange år uten dialekt i Folk & Røvere, er den nå tilbake med Therese, som synger ren Midsund-dialekt. I sin tid sang for øvrig Beate Slettevoll Lech på Volda-vis.

– Folk hjemme er veldig stolte av at jeg synger på Midsund-dialekt, en dialekt ikke så mange vanligvis hører, sier Therese.

Relaterte saker: