Dronning Sonja spent før kunstdebuten

For første gang i sitt kunstinteresserte liv skal dronning Sonja selv oppleve at alle som vil kan vurdere hennes kunst. Hun har sommerfugler i magen før grafikken hennes stilles ut i Helsingborg fra torsdag.

  Foto: Scanpix

  Foto: Scanpix

Kultur

Onsdag var pressen invitert til en sniktitt på de åtte kunstverkene signert den norske dronningen. De er utstilt under tittelen «Tre reiser – tre landskap» sammen med åtte trykk fra hver av de to kunstnerne Kjell Nupen og Ørnulf Opdahl, som har samarbeidet med dronning Sonja.

– Det er litt underlig å være den som nå skal vurderes, en ny opplevelse. Samtidig er det trygt og godt å gjøre dette sammen med disse inspiratorene jeg har hatt rundt meg, de kan så mye og er så sikre. Jeg føler at jeg er blitt båret fram, men jeg har gjort alt selv altså, sier dronningen.

De 24 originale kobber- og polymertrykkene utgjør en komplett mappe. Denne er trykket og solgt i 50 eksemplarer. Dronningens åtte verk er inspirert av fotografier fra Svalbard. Inntektene går til et stipend for å stimulere til utvikling av papirbasert kunst.

Viktig å mislykkes

De 24 trykkene er bare en liten del av jubileumsutstillingen til Atelje Larsen, der 80 kunstnere bidrar. Likevel er det ingen tvil om at dronningen er det store trekkplasteret. Mer enn 30 journalister stimlet onsdag til utstillingen «Under stort press» på Dunkers Kulturhus i Helsingborg.

– Det er en utrolig flott utstilling som Atelje Larsen har fått til, trolig den største av sitt slag i verden, sier dronningen.

Hele sitt liv har hun vært nysgjerrig på kunst og hva som skjuler seg bak de mange ulike kunstgrenene, helst ønsker hun å gå litt inn i de ulike sjangrene selv. Det er tøft arbeid, og hun lover at hun har fått svette og slite og ikke minst: å mislykkes.

– På veien her er det så mange prøvetrykk. Man er på søken hele tiden. Det tror jeg er veldig bra, man skal føle at man ikke får det til, og så begynne igjen. Det gjelder å ikke gi opp, men å prøve på nytt og på nytt. I et mislykket forsøk er det kanskje et håp om en annen retning. Det åpner seg nye muligheter underveis, det er jo en reise dette. Det er en veldig spennende prosess, sier hun.

Kongelig

Dronningen snakker varmt om følelsene av å se trykkene for første gang.

– Det er noe med disse magiske øyeblikkene når man tar opp papiret og ser «hva ble det denne gang». Det er et fascinerende materiale å arbeide med.

Dørene åpner for publikum fredag, men før det er det vernissasje torsdag der dronning Silvia, det norske kongeparet og kronprins Haakon vil være til stede når Sveriges kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth innvier utstillingen. På kvelden vil dronning Sonja og kronprinsen delta på en offisiell middag i anledning åpningen.

Modig

En annen av utstillerne i Helsingborg er Magne Furuholmen, som også har samarbeidet med Atelje Larsen. Onsdag sto han litt anonym i bakgrunnen, mens dronning Sonja svarte på alt journalistene ville vite.

– Jeg syns hun er tøff som stiller seg åpen for den typen spørsmål som er nødt til å komme, hun stikker hodet ut. Det er klart jeg kan relatere meg til å være kjent for noe og så gjøre noe helt annet, sier den tidligere popstjernen.

Han syns dronningens arbeid er flott og syns prosjektet hun har med Nupen og Opdahl er spennende.

Selv stiller han med en serie trykk på blodige laken fra sykehus. Trykkene er i sykesengs størrelse og har hvert sitt tema relatert til hva som kan være opphavet til de blodige flekkene. Verkene skulle vært utstilt i Oslo i høst, men etter 22. juli valgte Furuholmen å avlyse. (©NTB)