Unge forfattere med nye bøker

Tre unge forfattere med oppvekst på Giske kommer med bok i vår. En av dem debuterer.
Kultur

Ronnie M.A.G. Larsen kommer med sin andre roman, «Polaroid», Aina Basso med sin tredje, «Inn i elden» mens Elin Grimstad debuterer som forfatter med bildeboka «Månen som ville lyse som ei sol».

Solgte godt

I mai er det fire år siden Larsen debuterte med novellesamlingen «Offa» på Cappelen Damm. Da ble han kåret av Dagbladet til den 7. mest solgte bokdebutantene det året. Den eneste med ei novellesamling og den eneste som skrev på nynorsk.

Nå er den Oslo-bosatte giskeværingen snart i mål med bok nummer to på samme forlag, denne gangen en roman. Den handler om en pianostemmer.

– Han er 60 år og singel, har bodd i Oslo hele sitt liv og liker at alt går som planlagt. Det er en mann med stil, korrekt antrukket i dressbukse og skjorte, litt 50-talls. Hans store drøm er å få stemme flygelet i Konserthuset, forteller Larsen. En dag dør sjefen hans, og romanens hovedperson arver pianoforretningen. Fra denne dagen må han ta ansvar for egen handling, og det betyr store utfordringer. Han blir fanget av friheten, og må begynne å tenke over hva han ønsker å få ut av livet.

– Det er en roman for voksne, med både humor og alvor, og den kommer ut i løpet av våren, forteller Larsen, som har rundt 30 sider igjen å skrive før finpussinga begynner.

Heksebrenning

I tiåra fra 1620 og utover ble i alt 80 «trollkvinner» dømt til døden på bålet i Finnmark. Dette er bakteppet for historikeren og forfatteren Aina Bassos tredje roman, «Inni elden». Her møter vi to unge jenter som havner på hver sin side i den skremmende konflikten hentet fra norgeshistorien. Romanen har to parallelle fortellere, den velstående Dorothe fra København og den fattige Elen, som er datter av en «klok kone» i Finnmark. Gjennom de to jentene, får leserne en skildring av hvordan det er å være på vei inn i en voksenverden med både paralleller og sterke kontraster til vår egen tid.

Aina Basso, som kommer fra Giske og er bosatt i Oslo, debuterte i 2008 med ungdomsromanen «Ingen må vite». I 2010 ga hun ut voksenromanen «Fange 59. Taterpige».

Bildebok

Den tredje Giskeværingen som kommer med bok i vår er Elin Grimstad, så langt mest kjent som musiker og animatør med firmaet Grimfilm.

I 2008 slapp hun debutplata «Self-taught magic from a book» med indiepopgruppa Je Suis Animal, og fikk innpass på by: Larm.

Nå debuterer hun som forfatter med ”Månen som ville lyse som ei sol”, ei bildebok der Grimstads egne og detaljerte illustrasjoner er basert på teknikker fra animasjonsfilm.

«Kvart bilde er eit detaljrikt kunstverk, ei eiga verd med mykje å utforske både for barn og vaksne. Dette er ei uvanleg vakker bok, originalt og lett tilgjengeleg» heter det i beskrivelsen fra Samlaget, som gir ut boka i mai.Debuterer på Gyldendal

En annen av vårens debutanter er 25 år gamle Charlotte Riise fra Ålesund, bosatt i Bergen der hun studerer engelsk litteratur.

«Eg treng tid til å sakne deg» er en diktsamling, med en underliggende historie.

– Det handler om savn, sorg og søskenkjærlighet. Om en storesøster som forsvinner og en lillesøster som sitter igjen med sorg, savn og minner. Men det handler også om kjærlighet i andre former og relasjoner. Om å leve gjennom minnet om søsteren, i en sorgtilstand der trivielle ting får eksistensiell størrelse. Det handler om tid, om å oppleve at skillet mellom fortid og nåtid opphører, at minnebilder og nåtidshendelser blir nære og reelle, forteller Riise.

Diktene spenner fra ordknappe og poetiske dikt på ei linje til prosadikt. Og de er på nynorsk.

– Før skrev jeg på engelsk, men da jeg bestemte meg for å skrive på mitt eget språk valgte jeg nynorsk. Det falt meg mer naturlig. Jeg har alltid vært sterkere i nynorsk enn i bokmål, forteller Riise, som debuterer på Gyldendal 15. februar.