Teller på knappene

Flere plateselskap er ute etter kontrakt med ålesunderen Mikhael Paskalev, som topper musikkbransjens liste over 2012-debutanter de har mest tro på.
Kultur

24-årigen fra Ålesund som er blitt kjent med Paul Simon-inspirerte «I Spy» på P3 er favoritt til Urørt-finalen, og allerede er booket til både Slottsfjell og Øya. Nå topper han også lista over nettstedet Musikknyheter.no sin liste, der journalister, bloggere, festival- og konsertbookere og representanter fra platebutikker er spurt om hvem som er deres 2012-favoritter.

Les flere kultursaker.

Overraska

Det kom som en overraskelse.

– Jeg fikk vite det av en kompis på sms. Vanligvis blir man jo varslet på forhånd, men dette kom fullstendig overraskende. Egentlig er det helt drøyt, men veldig gøy, sier Paskalev, som topper favorittlista framfor bergenskollektivet Young Dreams og Linnea Dale, blant annet profilert gjennom samarbeid med Donkeyboy.

Platekontrakt

Nå er Paskalev i innspurten med debutalbumet, som skal slippes i august. Snart må han bestemme seg for hvilket selskap som skal gi ut plata. Det krever mye arbeid.

– Det er flere som er interessert, både store og små selskap, med ulike fordeler og ulemper . Dette er en vanskelig avgjørelse å ta. Mye å sette seg inn i og mange hensyn å ta.

– Førsteplata er viktig, ikke minst det å få innflytelse på resultatet og få beholde identiteten sin som artist. Etter at jeg ble ferdig på LIPA i England i fjor vår og flyttet tilbake til Norge har jeg brukt mye tid på å bestemme meg for hvordan jeg vil satse, sier Paskalev.

Festivaljobber

Ålesunderen gjorde seg for alvor bemerket i hjemtraktene da han vant Musikkprisen 2010 under Sommerfesten på Giske. Siden har han spilt to ganger på Jugendfest, og holdt konsert Ocean Sound-studioet på Giske.

Til sommeren venter konserter på blant annet Øyafestivalen og Slottsfjellfestivalen.

Gode hjelpere

Det er ikke bare nordmannen fra Ålesund som har gjør det godt blant fjorårets avgangskull på «Paul McCartney-skolen» LIPA i Liverpool. Paskalevs romkamerat, Jonas Alaska, fikk blant annet terningkast fem for sin selvtitulerte platedebut i høst, og er nominert i hele tre kategorier under årets Spellemann – beste mannlige artist, tekstforfatter og nykommer. Prisutdelingen finner sted 14. januar.

Nå kommer ålesunderen hakk i hæl. Men det er ingen hard konkurranse dem i mellom, forsikrer Paskalev.

– Vi bor og jobber sammen, og backer hverandre opp. Og har nok en del felles inspirasjonskilder når det gjelder musikk. Vi er en del av en fin gjeng, som spiller sammen og er gode venner.

– Jonas hjelper meg i den prosessen jeg er i nå, og forhåpentlig kan jeg gjøre gjengjeld en annen gang, sier Paskalev.