Utvider Ålesund Byspill

Årets byspill får lengre rute, flere stopp og dobbelt så mange forestillinger. Denne gangen går de i uka før teaterfestivalen.
Kultur

– Fjorårets byspill var mer som ei førpremiere å regne, der vi måtte føle oss fram litt og gjøre oss noen erfaringer. Nå legger vi det til uke 39, uka før «Høstscena», slik at flere kan få med seg forestillingene.

Les også: Solgte ut Byspillet

– Og i år har vi har planer om å gjøre det hele mer profesjonalisert, med en egen kunstnerisk stab og en egen prosjektleder, forteller Inger Bakke.

Hun var en av dem som tok initiativet til et byspill da teaterfestivalen feiret 20-årsjubileum i fjor. Det dramatiserte byvandringsspillet ble til etter modell av byspillet i Porsgrunn.

Yrkesgrupper

Byspillet er en enestående sjanse for byens befolkning til å være med som skuespillere og statister.

– Her er det fritt fram for alle å prøve seg. Dette er ikke ei teaterforestilling, det er mer som en byvandring med dramatiske innslag. Her tenker vi bredt, det kan like gjerne være folk fra idrettslag og ulike yrkesgrupper som brannmenn og politi som folk fra skolemiljø og teaterinstitusjoner. Men staben bak byspillet bestemmer hvem og hva som passer forestillinga best, sier Bakke.

Les flere kulturnyheter på smp.no

100.000 i overskudd

Hele 51 arrangement ble i fjor gjennomført under 20-årsjubiléet for teaterfestivalen Høstscena 2011. Ifølge Viggo Solum i Høstscena hadde festivalen 4400 besøkende, og endte med et overskudd på rundt 100.000 kroner.

Ifølge Inger Bakke blir det bortimot like mange arrangement i år.

– Inkludert både store forestillinger og små arrangement, som Lunsj og lyrikk. Vi vil ha stor bredde både i form og innhold.

– Hva blir tema for årets festival?

– Den foreløpige arbeidstittelen er «For barn, med barn – som barn». Det betyr ikke at vi skal lage en barnefestival, men at det er leiken, friheten og ureddheten som skal i fokus. Store kunstnere er ofte som barn i så måte. Og det er en eggende tanke, mener leder for Høstscena, Inger Bakke.

Hva skjer? Sjekk kulturkalenderen på smp.no

Relaterte saker: