Stig Amdam Hedda-nominert

Stig Ryste Amdam fra Ørskog er nominert til Hedda-prisen for beste mannlige hovedrolle.

Vi er strålende fornøyde og veldig stolte. Erik Ulfsby

Kultur

Hedda-prisene deles ut årlig for fremragende prestasjoner innen norsk scenekunst. Årets nominasjoner ble klare tirsdag. Amdam er nominert for to hovedroller, både som Mikkel Borgen i «Ordet» og som Henry Law i «Når det slutter å regne», begge satt opp på Den Nationale Scene i Bergen.

De andre nominerte i samme klasse er Mattis Herman Nyquist for hovedrollen i «Misantropen» og Thorbjørn Harr for rollen som Leon i «De foreldreløse» på Torshovteatret.

Norske

På lista over de nominerte til årets forestilling er hele tre av fem fra Det Norske Teatret – «Abrahams barn», «Norge-Brasil» og «Sorga kler Elektra».

– Vi er strålende fornøyde og veldig stolte. Det er spesielt moro at vi er nominert for så forskjellige forestillinger, sier teatersjef Erik Ulfsby ved Det Norske Teatret.

Han tok over som sjef for landets nynorskteater i januar i fjor.

– Nominasjonene er en inspirasjon til å fortsette med den linja vi har med forestillinger i alle sjangere, og med fellesnevner høy kvalitet, sier Ulfsby.

Kvinner

I kategorien beste kvinnelige hovedrolle konkurrerer Kirsti Stubø med Ane Dahl Torp i «Det gode mennesket frå Sezuan», også den på Det Norske Teatret, og Hildegunn Eggen for fru Alving på Trøndelag Teater.

«De foreldreløse» er forestilling nummer fem i komilabeksperimentet til trioen som har ledet Torshovteatret de siste to årene. Thorbjørn Harr, Mariann Hole og Jan Gunnar Røise har med stort hell forsket i ulike komiformer.

Også Mariann Hole er nominert til en Hedda-pris for beste kvinnelige birolle/medspiller i «De foreldreløse». Terje Strømdahl er nominert for beste regi av samme forestilling. Komilab-prosjektet er også nominert i klassen «særlig kunstnerisk innsats».

Torshovteatret er en biscene av Nationaltheatret. Av oppsetningene i hovedhuset er det kun én forestilling som er nominert, islandske Gisli Örns originale oppsetting av Franz Kafkas «Forvandlingen». Den ble i vinter vist med stor suksess på Nationaltheatrets hovedscene.

Riksteatrets eneste nominasjon kommer også i klassen årets forestilling. Teatret er nominert for «Jeg var Fritz Moen» som ble produsert i samarbeid med Teater Manu.

I alt deles det ut priser i ni klasser i tillegg til en ærespris. Juryen har bestått av Thoralf Berg, Mette Brantzeg, Keld Hyldig, IdaLou Larsen, Petter Rosenlund, Astrid Sletbakk og Kristian Lykkeslet Strømskag.

Les fleire kulturnyheter på smp.no