Mestermøte med Mina og Jan Magne

God kjemi da 40 år med kulturskole møtte 31 år med brassbrødre.

Brazz-søster. Mina Sandvik Fladmark fra «knøttekornettene» skal snart begynne i Nørvasund skolemusikkorps, Da hjelper det å få veiledning i både spilling og bukking fra erfarne Jan Magne Førde.  Foto: Bjørn Vatne

Spent. Iver Karlsbakk Småge, Tina Nilsson, Victoria Valentin og Helene Veibust venter på å ta plass på scena foran et fullsatt kulturhus.  Foto: Bjørn Vatne

Tidel. 125 musikere i aksjon. Det er bare en tidel av elevene ved Ålesund kulturskole,  Foto: Bjørn Vatne

Messing. En motivert blåserekke på Ålesund kulturskoles 40-årsjubileum.  Foto: Bjørn Vatne

Bakerste benk. Leik, improvisasjon og spilleglede smittet mellom Brazz Brothers og kulturskoleelevene i helga. 

Kultur

– Det morsomste var å spille jazz!

– Hva er det med jazz som er så gøy, da?

– Jazz er kult fordi det har så mange gøye toner. Sånn: Brraprapraprap!

Slik oppummerer «knøttekornettene» møtet med Brazz Brothers på scena i Parken Kulturhus denne helga.

Merkelige

For Mina Sandvik Fladmark (7) og hennes unge medmusikanter ble det en lang helg med tre konserter, litt pizza, og helt fritt for nerver.

– Det er bare gøy.

– Hva med disse fyrene som har lært dere å spille, da?

– De er veldig merkelige! Og veldig morsomme, sier Julie Yrani Vadset.

Overflødighetshorn. Kulturskolen var ikke smålåtne da de inviterte til tre konserter i helga, som del i markeringen av 40-årsjubileet sitt. Brazz Brothers, som har holdt det gående i anseelige 31 år, hadde på forhånd lært bort noen triks til de unge ivrige. Sammen øste de av et overflødighetshorn med samba, folkemusikk, jazz og improvisasjon.

Gæren

For de unge musikantene har det bydd på både lærdom og noen måpende musikalske åpenbaringer.

– Særlig han trommeslageren er helt gæren, mener Julie, og viser til brassbrødrenes perkusjonist Kenneth Ekornes. Han fikk rikelig plass å boltre seg på, foran en trommeseksjon fra kulturskolen som satt med stjerner i øynene.

125 musikere

Selv om kulturhuset var fylt til randen av musikere, var det likevel bare plass til en tiendepart av alle som er på elevlista. Mange av de som ikke fikk være med her, viser seg fram på kulturskolens andre jubileumskonserter denne høsten.

Runar Tafjords bestillingsverk «Jubilee» fikk urpremiere med 125 unge musikere bak noteheftene. Jan Magne Førdes brudemarsj, som ble presentert som «den eneste hiten vi har hatt i løpet av 30 år», fikk god drahjelp av kulturskolens strykergruppe. Og slik forsatte den gjensidige inspirasjonen – til åpenbar glede for alle parter.

Kulturskoleelevene har både fått lære nye rytmer fra Brasil, lært seg å spille uten noter, og fått være med på mye musikalsk leik. Det setter særlig de yngste pris på.

– Vi har øvd masse, masse. Men det er bare gøy, sier Mina.

– Tror du at du kommer til å bli like flink som Brazz Brothers noen gang, da?

Svaret kommer kontant:

– Ja!