Kunstnerne i Aggregat atelierfellesskap kaller prosjektet Moving. Et ord man kan tolke i så mange retninger.

– Det handler både om å bli beveget, om å bevege seg, om kunst i bevegelse og om film, sier Simon Wågsholm, Aggregat-kunstner og prosjektleder for årets Moving-arrangement.

Mørkt

Det er fjerde året Moving arrangeres i år. Tanken er enkelt sagt å få kunst ut til folk, der hvor folk beveger seg, ved å vise kunstvideoer på utvalgte husvegger.

– Ideen er å aktivisere byrommet og få kunsten ut av de lukkede rommene hvor den vanligvis vises. Da kan den kanskje også nå folk som ikke ellers oppsøker kunstgalleriene, sier Wågsholm.

Moving er lagt til dagene mellom 6. og 10. februar. Ikke et tilfeldig valg.

– Februar er en måned der det ikke skjer så mye. Dessuten er det fortsatt mørkt om kveldene, noe som sikrer at videoene kommer godt fram på husveggene, forklarer Wågsholm.

Les flerekulturnyheter på smp.no

Vandring

Selve byvandringen vil skje 8. februar.

– Vi starter på Rådhusplassen, går over Hellebroa og forbi Kube, bortover Apotekergata og videre derfra inn i Moloveien, forteller Wågsholm.

På åtte-ni husvegger langs ruta vil det bli vist kunstvideoer både av tilreisende og lokale kunstnere.

Foruten Aggregat-kunstnerne selv, som er Simon Wågsholm, Karin Augusta Nogva, Stine Q. Vister og Hilde Rosenberg Bamarni, deltar seks andre kunstnere med videoer. Det er Helene Sommer fra Oslo, Jeremy Welsh fra Bergen, Hanne Rivrud Nansen fra Oslo, Joakim Lund fra Haugesund, Federico Campanale fra Nederland og «vår egen» Geir Brungot.

I tillegg skal Trine Røssevold lede byvandringen, sammen med Bent Erik Myrvoll, som stiller opp med sin Kunstambulanse.

– Kunstambulansen lager i seg selv litt liv og røre. Rollen til Trine Røssevold blir å formidle informasjon om det man får se underveis. Som ved all annen kunst må selvsagt hver enkelt i publikum tolke videoene slik de vil, men Trine vil gi folk et grunnlag for å kunne forstå det man ser, sier Wågsholm.

Gratis

I forfjor møtte godt og vel 200 opp til kunstvandringen under Moving. I fjor var det færre, siden været var dårlig, men håpet er at lykken snur i år.

– Vi tror arrangementet har vokst i bevisstheten til folk og håper selvsagt å gå tom for refleksvester, som vi gjorde i 2011.

Moving er gratis for publikum. I tillegg til støtte fra næringslivet har også Aggregat mottatt støtte fra kommunen og Stiftelsen Kjell Holm.

– Vi tror kunst er med på å lage et godt bymiljø, og støtten viser at vi kanskje er inne på noe, sier Wågsholm.

Se også: Moving 2011: Kunst på husvegger

Prosjektleder. Simon Wågsholm, kunstner i atelierfellesskapet Aggregat, er prosjektleder for Moving 2013.