Prisen tildeles for en vesentlig og spesiell innsats for norsk filmkultur.

Juryen trekker fram at Olin er en modig, sterk og tydelig stemme i det norske samfunns- og medielandskapet og en viderefører av Arne Skouens virke. Skouen (1913-2003) var en skarp stemme i norsk samfunnsdebatt i flere tiår. Han var journalist, forfatter og sto også bak hele 17 spillefilmer.

– Arne Skouen var en stor humanist, han var mer enn en filmskaper. Han var engasjert i de menneskeskjebnene han løftet fram. Han var en utrolig dyktig regissør, men brukte posisjonen sin til noe mer, så det å bli innlemmet i hans rekker er veldig hyggelig, sier Olin til NTB.

Fordommer

43-åringen fra Stranda på Sunnmøre debuterte i 1994 med dokumentarfilmen «I kjærleikens hus» og er kjent for sine samfunnsengasjerte filmer. Hun har tatt opp temaer som å leve med Downs syndrom, eldres levekår i Norge, kroppsfiksering og nå sist i filmen «De andre» tar hun for seg enslige asylsøkere som blir sendt ut av Norge.

– Min filmproduksjon handler mye om å bryte med fordommer, om mennesker som er stigmatiserte. Det handler om å løfte fram livssituasjoner og se dem for det de er, sier Olin.

Les også: Spør om «de andre» er mindre verdt

I 2009 kom Olins første helaftens spillefilm «Engelen» med Maria Bonnevie i hovedrollen som heroinmisbruker og prostituert. Filmen ble valgt til norsk kandidat til Oscar for beste utenlandske film i 2010, og ble tidelt Folkets Amandapris i 2010.

Prisgrossist

Nå bruker Olin tiden på å reise rundt med «De andre» og holde foredrag.

– «De andre» er en film som lever like sterkt nå som da den kom for et år siden – både i Norge og utlandet. Jeg har nok i gjennomsnitt holdt tre foredrag i uka om temaet siden filmen hadde premiere, men dette er et viktig arbeid. Filmen belyser noe veldig mange ikke er klar over, nemlig hvilke konsekvenser en svært strikt asylpolitikk har for barns liv, helse og utvikling, sier Olin.

Les også: «De andre» ' beste dokumentarfilm'

Hun har fått en rekke priser for sine filmer og sitt engasjement, blant dem Amandapris, Sanitetskvinnenes hederspris Fredrikkeprisen, Zola-prisen, YS' likestillingspris, Amnestyprisen og Liv Ullmanns ærespris.

Arne Skouens ærespris får hun tidelt på Filmens hus onsdag kveld under en markering av at det er 100 år siden Arne Skouen ble født. Prisen på 100.000 kroner deles ut for 11. gang av Norsk filminstitutt, Oslo Kino og SF Norge.