Filmanmeldelse høster storm

Trangsynt, provoserende og flaut er bare noen av karakteristikkene som blir delt ut til en filmanmeldelse i Sunnmørsposten.

Kultur

Det er en anmeldelse av filmen «Natt til 17.», som har satt sinnene i kok blant mange på twitter og andre sosiale medier.

Anmeldelsen som ble publisert 2. april, tar for seg det norske dramaet som forteller historien om 15-åringene Sam og Amir.

Følg smp.no på Facebook

«Pen og dannet» med somalisk kjæreste

Nils Vermund Gjerstad som har skrevet om film for Sunnmørsposten i mer enn ti år, mener filmen bare delvis lykkes med sin misjon.

Frilansanmelderen skriver at han sliter med troverdigheten til noen av filmens karakterer og relasjonene mellom dem.


Og deretter kommer begrunnelsen som har fått flere til å hente fram storslegga:

«At en pen og dannet jente  (Thea Sofie Loch Næss)  fra Oslos vestkant er kjæreste med en somalisk gutt (Samakab Omar) - og også får morens velsignelse for forholdet - virker ganske urealistisk.», heter det.

Terningkastet ender på en treer.

«Provoserende og flaut»

Reaksjonene har haglet inn - eller rettere sagt - ut på verdensveven om formuleringen.

«Latterlig, provoserende og flaut for Sunnmørsposten», skriver Inga Nesheim på twitter, mens Thea Sofie Rusten oppfordrer til å sende epost til Sunnmørsposten-redaktør Hanna Relling-Berg.

– Les filmanmeldelsen fra oldtiden, twitrer TV2-journalist Kadafi Zaman - og på det feministiske bloggkollektivet Maddam.no ble det mandag postet et innlegg av bloggskribenten Kari som refser anmelderen for å skrive ut fra egne fordommer.

Også på Sunnmørsposten sin Facebook-side har det kommet en rekke kraftige reaksjoner fra lesere.

Les flere kulturnyheter på smp.no

– Burde tatt en ny runde

– Dette er uheldig formulert og kommer helt skjevt ut. Den formuleringen burde vi sett - og tatt en ny runde med filmmelderen, slik at han i det minste kunne forklart hvorfor han mener det han skriver. Stående alene blir dette veldig uheldig, sier kultur- og reportasjeredaktør Kristin Knudsen i Sunnmørsposten.

Også filmmelderen har opplyst til kulturredaktøren at han tar kritikken til etterretning. Han står for at han mener filmen framstiller kjæresteforholdet på en naiv og lite troverdig måte, men vedgår av formuleringen er uheldig.

– Dette er andre gang på relativt kort tid at Sunnmørsposten filmmelder beskyldes for å levere en fordomsfull anmeldelse. Vil det få konsekvenser for videre oppdrag?

– Uavhengig av disse to sakene, må vi hele tida vurdere om vi skal ha filmmeldinger, og hvem som skal levere dem. Men dette er to episoder i løpet av en periode på rundt ti år, påpeker Knudsen.

Det var i november i fjor at anmelderen sist var i hardt vær da han sa nei takk til eksplisitt homosex i thrilleren «Fremmed ved Sjøen».

Sjefredaktør Hanna Relling-Berg forteller at hun personlig har fått mellom 10 og 20 reaksjoner på epost og telefon om anmeldelsen, som hun tenker å besvare.

Si din mening om filmen - og anmeldelsen - under !

NB! At du identifiserer deg er en forutsetning for å bruke kommentarfeltet.