Hessagutt, filmskaper og tidligere bålbygger Leo Resnes (34), filmet i fjor bålgjengens månedslange arbeid for å få bålet ferdig i tide til sankthansfeiringen i byen. I dokumentaren «En tradisjon for ild» intervjuet Resnes gamle og nye bålbyggere om kulturen og tradisjonen bak bålbyggingen i Ålesund.

  • Se dokumentaren i videovinduet over

– Det jeg ønsker å vise med filmen er blant annet det enorme arbeidet som skal til for å lage et sånt bål, sier Resnes.

– Jeg tror svært få forstår hvor mye blod, svette og tårer som ligger bak for å glede så mange.

Hva skjer? Sjekk kulturkalenderen på smp.no

Usikker fremtid

Resnes vil også belyse hvordan alle Sankthansbålene som Ålesund har hatt omsider har forsvunnet. Bare ett står igjen: Slinningsbålet. Han vil gjerne vise den omfattende kulturen som tidligere eksisterte rundt bålbygging i byen, og hvor trist det er at denne tradisjonen er i ferd med å falme.

Det hadde vært trist å se Slinningsbålet forsvinne. Det er jo bare et bål, men det er et bål som betyr mye for mange.

Trenger paller

Resnes legger derimot til at de mangler europaller, som utgjør fundamentet for bålet. Derfor ser bålgjengen seg nødt til å samle paller om natten.

Les flere kulturnyheter på smp.no

Av egen lomme

Hessagutten søkte om støtte for å lage dokumentaren, men fikk ikke en krone. Han syntes likevel at dette var en såpass viktig historie å fortelle at han investerte egne penger i prosjektet. Heldigvis fikk han lånt kamera, blant annet fra Reidar Isaksen.

Bålsjef Alexander Slinning (22), forteller at de setter stor pris på dokumentaren.

– Det betyr mye for oss at Resnes bruker tid og penger for å vise arbeidet som går inn i bålet, sier han. Dokumentaren er bevis på at bålet, gjengen, samholdet og dugnadsånden har eksistert, om dette snart skulle forsvinne.

<strong>Leo Resnes:</strong> Filmskaperen fra Hessa har foreviget Slinningsbålet i sin dokumentar.