Film i fjæresteinene

«Ro-inn kino» er Sunnmøres svar på amerikanske drive-in kinoer. Her kan festivaldeltakere i strandkanten og med båt, nyte film under Sommerfesten på Giske.

  Foto: Maria Simone Emdal Otterlei

– Jeg er spent, dette blir Norges kuleste filmopplevelse!

Ante Giskeødegård, festivalsjef, Sommerfesten på Giske
Film

I flere store, Norske byer har Jan Eberholst Olsen fra AS filmprojeksjon satt opp utekino. Nå har han kommet til Sunnmøre for å planlegge utekino i det tøffe terrenget i havgapet.

– Det blir Norges største utekino, og det har aldri før blitt gjennomført i slike omgivelser, garanterer han.

Filmen som skal bli vist er en eksklusiv forhåndspremiere av en ny, norsk film.

«Ro-inn kino» kommer av at man skal ro ut og se kino fra båten, noe som er svært innovativt,

– Vi vil prøve noe helt nytt, det er et bredere tilbud til publikum. Dette er en festival som kan romme alt, og utekino blir en rar, nydelig ting, beskriver festivalsjef Ante Giskeødegård.

Førpremiere

Distributøren av filmen «Kommandør Treholt og Ninjatroppen» hadde hørt om sommerfesten på Giske. De var mer enn villig til å legge en av de aller første offentlige visningene dit.

Amund Maarud har en stor rolle i filmen, han spiller også gitar og synger i gruppa «The Grand» som skal opptre under festivalen.

Jan er imponert over filmfolkene som vil vise filmen utenfor hovedstadspresset.

– Det er nok fordi settingen er såpass spesiell, mener Giskeødegård.

Lyd på radio

– Ta med radio! oppfordrer Andreas Åstebø. Det kan bli vanskelig å høre lyden fra kinoen. For båtentusiastene blir det egen radiokanal hvor lyd fra filmen sendes over festivalområdet. Slik får man inn lyd via radio på båten.

– Sjøen bærer med seg lyden, men vinden kan føre den bort. Utfordringen med utekino er at man har alt mot seg: vær, lys og vind, forteller Jan.

Samtidig betrygger han at slike store kinoer som tar to til tre dager å rigge, er bedre enn kinoer innendørs. Giske har ikke hatt stor tradisjon innen kino – kun en omreisende bygdekino, men den forsvant på 80 – 90 – tallet.

Dagen for filmvisningen er ikke helt fastsatt.

– Det blir mest sannsynlig på torsdag eller fredag i sommerfesthelga i slutten av juli, meddeler Ante.

Actionfilm

«Kommandør Treholt og Ninjatroppen» er en actionfilm med et bredt scoop, festivalarrangørene er sikker på at den vil passe for de fleste. Filmen viser den sanne historien fra den kalde krigen og røper at Kong Olav hadde en hemmelig ninjatropp.

I hovedrollene finner vi blant annet Mads Ousdal og Jon Øigarden. Og filmfremvisningen blir typisk nok gratis.

– Men det er spleisekasser på festivalområdet. Det er grunnet støtten vi fikk i fjor og med støtte fra paraplyorganisasjonen film og kino vi kan gjøre nye ting som dette, forteller Andreas og Ante:

– Jeg er spent, dette blir Norges kuleste filmopplevelse!Sunnmørsposten ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.
Film