Men det er ikke bare på Sunnmøre interessen for den norske katastrofefilmen «Bølgen» er stor.

– På landsbasis har den snart nådd 800.000 besøkende. Da havner den i en liten eksklusiv klubb med filmene Flåklypa, Max Manus og Kon-Tiki, sier Birgitte Langballe, kommunikasjons i Film & Kino.

Les også: «Bølgen» blant 81 Oscar-konkurrenter

Flere storfilmer

Mandag starta forhåndssalget til «Star Wars: The Force Awakens» på kinoer over hele landet. Filmen har norgespremiere 16. desember. I Ålesund er de to første forestillingene så godt som utsolgt.

30. oktober er det premiere på den nye James Bond-filmen. Rundt 200 billetter er forhåndssolgt i Ålesund. Søndag 25. oktober legges billettene til den nye Hunger Games-filmen «Mockingjay Part 2» ut.

«Villmark 2», regissert av sunnmøringen Pål Øie, selger ikke like godt som den første Villmark-filmen, og har heller ikke fått like bra anmeldelser. I Ålesund er det bare solgt 470 billetter så langt.

Les også: Slik lagde de Bølgen

Se Sunnmørspostens presentasjon av trusselen som Åkerneset, også kalt Åkneset, faktisk utgjør: Fjellet som trugar - slik vert den verkelege bølga

Spilt inn i hemmelighet

Den mye omtalte iranske filmen «Taxi Teheran» fikk Gullbjørnen i Berlin og stor oppmerksomhet under filmfestivalen i Haugesund i år.

Siden 2010 har den internasjonalt anerkjente iranske regissøren Jafar Panahi hatt et statlig forbud mot å lage filmer og sittet i husarrest i flere perioder, men han fortsetter å lage film. «Taxi Teheran» ble spilt inn i hemmelighet.

Ikke Ålesund

32 norske kinoer har allerede satt opp filmen, seks står på distributørens liste over kinoer som skal sette den opp, blant annet på Den store kinodagen.

Ålesund glimrer med sitt fravær. Nordisk Film Kino har satt opp filmen kun i Oslo og Tønsberg.

– Vi har så mange andre filmer nå, som spiller inn mye penger. Vi vil derfor vente til lenger ut på høsten, hevder Breivik.

– Film er ferskvare, risikerer dere ikke å miste mange publikummere ved å vise filmen når oppmerksomheten rundt har forsvunnet?

– Det kan hende, men sånn er kinohverdagen. Vi er nødt til å tjene penger, og smi mens jernet er varmt når vi har filmer som selger bra, sier Breivik.

Gjør som over 23.000 andre - følg smp.no på Facebook

<strong>Hverdagsliv:</strong> I «Taxi Teheran» spiller den anerkjente og samfunnskritiske iranske regissøren Jafar Panahi seg selv som drosjesjåfør, med to kameraer på dashbordet. Foto: Arthaus