Bålet i Skutvika i 1992. På bildet henger bålsjef Fredrik Friberg i mobilkrana og har akkurat satt fyr i bålet. I år er han studiogjest under Sunnmørspostens store direktesending fra Slinningsbålet, lørdag 25. juni. Foto: Staale Wattø

Slinningsbålet ble tent lørdag kveld, og Sunnmørsposten starta direktesendinga en time før. Det ble forhånd signalisert stemningsrapport fra forventninger og folkeliv på Slinningsodden, samt historiske og kulturelle innslag fra studio i sjette etasje på Pir. Derfra blir det god utsikt over bålbrenning og båtliv på fjorden. I tillegg vil et kamera være siktet inn på Slinningsbålet fra Fjelltun.

– Jeg gleder meg til å treffe folk og lodde stemninga rundt bålet. Slinningsbålet er en utrolig fin tradisjon i Ålesund, sier Andreas Lie, sportsjournalist til vanlig, og utegående reporter under bålsendinga på lørdag.

Direktesendinga på smp.no vil vare gjennom hele kvelden, og i hvert fall fram til bålet har veltet.

Bålgjengen i Sunnmørsposten. Fv. fotograf Jan Erik Finsæther, programleder i studio, Inger Johanne Ruset, utegående reporter Andreas Lie og produsent Oda Gjevikhaug. Foto: Marius Simensen

Fjorårets direktesending av Slinningbålet hadde over 200.000 visninger totalt, da den også ble delt på Facebook-siden til Visit Norway, som er del av Innovasjon Norge.

En stor bålbyggerinnsats har gått opp i flammer. Slinningsbålet i 2021. Foto: Anne Marthe Vestre Berge

Ønsker glimt fra lokale sankthansfeiringer

Små og store bål blir tent rundt omkring i bygder og bydeler allerede torsdag 23. juni, som er selve sankthansaften.

Folk oppfordres til å dele glimt fra folkelivet rundt akkurat deres sankthansbål fra torsdag av, med Sunnmørspostens lesere, sier Inger Johanne Ruset, debattjournalist til vanlig, og programleder under direktesendinga på lørdag.

– Vi håper så mange som mulig vil sende inn bilder, nå som vi etter pandemien endelig kan være mange som samles rundt bålene igjen, sier hun.

Programleder Inge Johanne Ruset i fjorårets midtsommerkrans. Hvordan en slik krans kan lages, blir vist i direktesendinga på lørdag. Foto: privat

Selv er Ruset fra Valldal, og vokste opp med jonsokbryllup som en del av tradisjonen, og har selv hatt rollen som både brud, brudgom og prest i fantefølget.

– Slinningsbålet har alle i Ålesund et forhold til, og jeg gleder meg til å være med på den store sendinga på lørdag. Samtidig er det utrolig kjekt å også kunne vise fram feiring rundt i distriktet. Jeg aner ikke om det fortsatt er barn som feirer jonsokbryllup i dag, men hvis det finnes slike unge brudepar med fantefølge, vil vi gjerne få vise dem fram, sier Ruset.

Historiene rundt bålet

Harald Grytten og Roger Engvik er blant studiogjestene under lørdagens direktesending. De to har tidligere skrevet bok om Slinningsbålet og andre båltradisjoner i Ålesund, og kan sette årets bål i en historisk, og til dels nostalgisk, sammenheng.

Bål-entusiastene Harald Grytten og Roger Engvik. Foto: Arkiv

Det har blitt noen bål opp gjennom årene. Ikke alle har vært feiret i mildt sommervær, forteller historien. I 1923 skal folk ha gått i vinterklær, og det lå nysnø i gatene sankthanskvelden.

Det er utrygt for regn til sankthans i år, melder Yr tidlig i uka, men ingenting tyder på snø.

Fredrik Friberg var i yngre dager en viktig del av bålgjengen. Han blir med i studiosendinga, og vil dele erfaringer og gode historier, og kanskje komme med noen tips til dagens og framtidige unge bålbyggere.

Midtsommerkrans

Det blir også musikalske innslag i sendinga, og svenske Linda Lindahl vil vise hvordan en frodig midtsommerkrans lett kan bindes, av de blomstene en har tilgjengelig.

Midtsommer feires stort i Sverige, og er på mange måter nabolandets svar på 17. mai. Pynting med blomster er en viktig del av folkefesten, med krans i håret og en blomsterpyntet maistang, som dansen går rundt.

Tradisjonen med å legge sju ulike villblomster under hodeputa på sankthansaften lever øvrig fortsatt. Da skal en framtidig ektefelle vise seg i drømme.

Varmt glimt fra restene av Slinningsbålet i 2021. Foto: Anne Marthe Vestre Berge
Slinningsbålet i koronaåret 2020. Foto: Freddy Kongsberg