Birdlife Norge, som arrangerer fugletellinga, sier at alle som mater fugler ved boligen eller hytta kan delta. De vil gjerne vite hva du ser ved fôringsplassene dine, både av fugler og firbeinte.

Målet med Hagefugltellinga er som tidligere år å skape interesse og øke kunnskapen om fugler og natur – og vise at fuglefôring er en underholdende og lærerik aktivitet.

Grønnfink. Foto: Frode Falkenberg / Birdlife Norge

Ingen konkurranse

Og de legger til at alle innmeldte observasjoner er like viktige, samme om man registrerer null fugler eller femti. Dette er ingen konkurranse om å se flest fugler. At man ikke ser en eneste blåmeis er også ei interessant opplysning.

Resultatene over flere år viser at mange fuglearter er i tilbakegang. Er dette en trend som fortsetter?

Det er alltid regionale variasjoner. Dessuten kan vi, når frøsettinga er dårlig i de store skogene i nordlige Russland, Finland og Sverige, oppleve masseinnvandring av fugler fra øst. Dette gjelder arter som gråsisik, grønnsisik, dompap, grønnfink, flaggspett med flere. Ser du noen av disse?

400.000 mater

Birdlife Norge anslår at ca. 400 000 nordmenn hver vinter hjelper våre små fjærkledde venner med mat. Og det kan være avgjørende for flere fugler når det er mye snø og kulde.

Resultatene fra fugletellinga skal du legge inn på «Fuglevennen» si hjemmeside.

Bjørkefink. Foto: Frode Falkenberg/ Birdlife Norge

Resultat i 2022

I fjor var dette de fem mest sette fuglene under tellinga i Møre og Romsdal:

Bjørkefink: 21.942.

Kjøttmeis: 10.006.

Gråspurv: 7.826.

Blåmeis: 6.749.

Grønnfink: 5.250.

Av firbeinte nevner vi at det ble sett 189 ekorn, 107 katter, to pinnsvin og én røyskatt.

Gråsisik. Foto: Frode Falkenberg / Birdlife Norge