Trompetisten, komponisten og dirigenten Stian Omenås har bestemt seg for at det er stopp for Omenås Musikkfestival når den arrangeres til helgen.

– Tiårsjubileet er en fin anledning til å runde av, sier Omenås.

Han oppgir økt arbeidspress som hovedgrunn til at han velger å legge ned festivalen.

– Jeg jobber jo som profesjonell musiker på heltid og har de siste årene følt et større og større tidspress. I tillegg har jeg blitt tobarnsfar, så det er vanskelig å få tiden til å strekke til, forteller Omenås, som er bosatt i Moss.

Følg smp.no på Facebook

Mangler sponsorer

Selv om en presset timeplan er hovedårsaken til at festivalen legges ned, er økonomi også en medvirkende faktor. Det har vist seg å være vanskelig å få festivalen til å gå i pluss.

– Festivalen har hatt en ganske smal profil, og jeg har hatt som prinsipp at jeg skal honorere artistene ordentlig. I år har jeg dessuten mistet to av de viktigste sponsorene mine.

Omenås presiserer at festivalen aldri har gått med store, røde tall.

– Problemet er at jeg ikke har tid til å jobbe mer med sponsorarbeidet enn det jeg gjør.

Turné

Omenås Musikkfestival har de siste årene vært en «festival på turné». Det blir den også i år. Torsdag kommer festivalen til Invit i Ålesund, fredag til Fjellro i Omenås’ hjembygd Valldal, og lørdag til Kaffikari i Ulsteinvik.

– Målsettingen med festivalen har hele tiden vært å drive en form for musikalsk oppdragelse. Ikke i den forstand at folk på Sunnmøre trenger det mer enn andre, men at smalere musikk altfor sjelden blir tilbudt publikum, ifølge Omenås.

Les flere kulturnyheter på smp.no

– Jeg synes det er spennende å kunne vise flere ikke-kommersielle artister og sjangre på én og samme kveld. Slik sett kan man trekke publikum fra ulike musikalske miljøer og åpne øynene til folk for ulike sjangre. Jeg skal ikke påstå at man blir klokere av å utfordre seg selv musikalsk, men man åpner i alle fall sansene på nye måter, sier Omenås, og legger til:

– Det som presenteres på TV og radio er så uendelig smalt. Folk går glipp av mye god musikk hvis de ikke tør å prøve noe nytt.

Lokalt preg

I år har festivalen et spesielt fokus på lokale artister. Å få lokale artister hjem for å spille, er ekstra gledelig, mener Omenås.

– Hilde Marie Kjersem er for eksempel ei dame vi kommer til å høre mye fra i årene framover. Det er fantastisk mange flinke musikere fra Sunnmøre, men flere av dem spiller lite på hjemmebane, påpeker Omenås.

Han er enig med dem som sier at Ålesund mangler en etablert klubbscene.

– Ofte sier de lokale artistene jeg snakker med at de gjerne vil spille i Ålesund, men at de ikke vet hvor. Nå håper jeg noen andre kan ta over stafettpinnen etter meg.

Hilde Marie Kjersem opptrer på Omenås Musikkfestival torsdag, fredag og lørdag.
Jorunn Kjersem Hildre, danser fra Ålesund, vil presentere improvisert dans til flere av musikerne under årets festival.
Torun Sæter Stavseng er cellist fra Ålesund som skal spille solokonsert under Omenås Musikkfestival.