Teaterstykket «Tonje Glimmerdal» har premiere 2. oktober på Det Norske Teatret.

De første glimtene fra stykket om «Glimmerdalens vesle dunder» ble vist for publikum som del av et familieshow under helgas Oslo bokfestival. Tonje Glimmerdal hadde med både kjelken og den barnehatende campingplasseieren Klaus Hagen.

Følg smp.no på Facebook

Parr som dialektkonsulent

Maria Parr var tilstede for å introdusere fortellingen i forkant. Hun har også vært dialektkonsulent for skuespillerne. Ikke alle tar vanylvsdialekten like lett.

­- Jeg er spent på hvordan teaterstykket blir. Men jeg føler at min historie om Tonje Glimmerdal er i trygge hender. Måten selve Glimmerdalen er bygd opp på scenen syns jeg er rørende. Og så er jeg veldig glad for at teaterstykkets Gunnvald spiller fele. Slik han gjør i boka, sier Maria Parr.

Gamle Gunnvald,  bestevennen til niåringen Tonje Glimmerdal, spilles av Nils Sletta. Han hadde også rollen som farfar i tv-serien «Vaffelhjarte» basert på Maria Parrs første bok.

- I Maria Parrs univers trives jeg veldig godt. Hun har skrevet to klassikere, sier Nils Sletta.

Hva skjer? Sjekk kulturkalenderen på smp.no

Fra Herøyspelet

Hovedrollen som Tonje Glimmerdal - jenta med løvekrøller og evnen til å ordne opp i de voksnes rot, spilles av Heidi Ruud Ellingsen. Hun var sist å se som «Unn den fagre» i årets Herøyspel.

- Det har hjulpet meg i rollen som Tonje at jeg har vært på Sunnmøre, og truffet folk som bor der. Det er viktig at både varmen og sjarmen fra bygdelivet i boka blir med videre på scenen, sier Ruud Ellingsen.

Gard Skagestad spiller Sigurd, faren til Tonje. Også han har erfaring fra Herøyspelet. I ti år spilte han kong Olav Haraldsson.

- Nå kommer all ventetida i «hirdhola» til sin rett. Sunnmørsdialekten er ingen stor utfordring for meg lenger, ler Skagestad.

Les flere kulturnyheter på smp.no

En ny heltinne

Det Norske Teatret kaller Tonje Glimmerdal for den «nye» Pippi.

- Tonje Glimmerdal er en av de fineste bøkene som er skrevet for barn de siste årene, sier teatersjef Erik Ulfsby. Han har tidligere jobbet mye med Ina Breivik som Margot og de andre damene i «SMXL», og ved Teatret Vårt i Molde.

- Det er et mål for teateret å lage nye forestillinger for barn, framfor hele tida å ty til Pippi, Annie og Jul i Blåfjell. Å være det første teateret som setter opp Tonje Glimmerdal er stas, sier Ulfsby.

Geir Kvarme spiller den barnefiendlige campingplasseieren Klaus Hagen, som vil at alle barn skal forsvinne. Ole og Bror, spilt av Aksel Melkersen (th) og Claus Reinhardt Flø.
Maria Parr introduserte Tonje Glimmerdal under Oslo bokfestival, sammen med Wilhelm Støylen.
Maria Parrs roman "Tonje Glimmerdal" blir til teater. Det første glimtet fra forestillingen ble vist under Oslo Bokfestival. Her med Heidi Ruud Ellingsen i hovedrollen som Tonje, idet hun møter brødrene Ole og Bror, spilt av Aksel Melkersen (th) og Claus Reinhardt Flø.