Onsdag inviterer Ålesund litterære salong til bokbad, og det i nye lokaler – nemlig i kunstforeningen ved byparken.

– Vi hadde lyst til å teste ut disse lokalene, som nå blir ledige når Ålesunds Kunstforening flytter ut, sier Bjørn Vatne.I bokbadet denne gang skal Vatne møte Arne Schrøder Kvalsvik som i fjor ga ut den åpenhjertige boka «Min fetter Ola og meg».

Pleietrengende

Her skriver Arne Schrøder Kvalvik om søskenbarnet Ola Schrøder Røyset fra Ålesund, som er rammet av spinal muskelatrofi.

Det innebærer at han er lam og ett hundre prosent pleietrengende. Men Ola har ikke resignert. Han er politisk engasjert gjennom Frp, og tar til motmæle mot diskriminering og fordommer.

– I boka har Arne mange spørsmål til Ola: om alt fra forelskelse til selvmordstanker, sexkjøp og hva som gjør livet verd å leve, forteller Bjørn Vatne.

På bokbadet ønsker han å få høre hvordan møtet med Ola, et søskenbarn Arne egentlig ikke kjente før arbeidet med boka tok til, har påvirket ham.

Spesiell

Vatne synes Arne Schrøder Kvalvik har skrevet ei temmelig spesiell og uvanlig åpenhjertig bok. Det syntes også mange andre da boka kom ut på Kagge Forlag i fjor.

Blant anna ble boka nominert til Brageprisen 2015 i kategorien for beste sakprosa. Dette var også Arne Schrøder Kvalviks første bok. Han er egentlig musiker, og noen vil nok huske ham fra bandet «120 Days», som hadde suksess både i Norge og i utlandet.

I 2006 vant «120 Days» Spellemannsprisen. Seks år seinere ble bandet oppløst.

Arne Schrøder Kvalvik bor i dag på Nesodden utenfor Oslo, mens Ola Schrøder Røyset er bosatt i Trondheim.I tillegg til samtalen med forfatteren, så blir det musikalske innslag ved pianisten Bjørnar Myhr – og det blir servering.