Med egen filmprosjektstiftelse og støtte fra menigheter og enkeltpersoner i ryggen jobber Robert Muren og kona Elizabeth med drømmeprosjektet sitt, en film om Jesus med budsjett på 60 millioner kroner.

Musikalfilmen har tittelen «Yeshua», handler om Jesus sett gjennom apostelen Peters øyne og skal i følge Muren lanseres i 2016.

Går det som ekteparet vil blir det ett av Norges største filmprosjekt. Siden Jesus Christ Superstar har det i følge ekteparet ikke blitt laget et tilsvarende musikalprosjekt.

– Det har vært laget flere Jesusfilmer, men med en Jesus som er blitt litt for kjedelig. Denne blir en blanding av Braveheart, Sound of music og et epos, forteller den nå Løten-baserte voldingen.

Hva skjer? Sjekk kulturkalenderen på smp.no

Radikalt budskap

Handlingen i «Yeshua» starter i Roma i år 60 e.Kr., der apostelen Peter er blitt en eldre mann som under keiser Nero jages sammen med de andre kristne, og sliter med å holde flokken samlet slik han fikk i oppgave. Her tenker han tilbake på livet med Jesus, og filmen veksler mellom de to epokene.

Ekteparet ønsker å fortelle en film der det radikale budskapet ikke drukner i religionen.

– Vi vil få fram det enkle budskapet Jesus formidlet, der kvinner er likeverdige, barn verdifulle og der man skal elske sin fiende. Et budskap som var radikalt i sin samtid, men som også framstår som radikalt i vår tid, når man ser på grupperinger som Hamas og ISIL, sier Muren, som sammen med kona skriver både tekst og musikk.

Avslag på støtte

Med et ønske om å vise nestekjærlighet og solidaritet med jødene etablerte ekteparet seg i Israel i 1999, og ble der i ni år.

I 2009 turnerte de Norge, deriblant Volda og pinsekirka i Ålesund, med musikalen «The Covenant», et syngespill om Israels historie et syngespill med 40 skuespillere og sangere på scenen. Musikalen ble også spilt i USA, og ble i følge Muren så totalt 130.000, 55.000 av dem i Israel.

Les flere kulturnyheter på smp.no

I følge Muren har de fått «noen millioner» av totalsummen på 60 millioner, mye fra folk på sørlandet.

For å klare å realisere prosjektet prøver de å få med seg tunge aktører fra filmmiljøet i USA. I fjor skrev flere norske aviser at Muren hadde fått med seg Jason Bourne-regissøren Roger Young, og at de selv skulle spille rollene som Jesus og Maria Magdalena. De planene er forandret.

– Hvem som skal være med som regissør vet vi ikke ennå, heller ikke hvem som skal spille rollen som Peter. Men det nye store nå er at Tarantino-produsenten Sharon McIntosh, som blant annet jobbet på Django Unchained, har lest manuset og sagt ja til å være produsent. Hun synes manus er fantastisk, hevder Muren.

De har god tro på at dette vil gjøre filmen mer aktuell for støtte fra Norsk Filminstitutt, som avslo den første søknaden fra «Yeshua»-prosjektet.