Det er Borgny som forteller. Hun er ei rødhåret jente med fregner, tæl og mange tanker.

I barneboka «Borgny. Flukten fra flammene» presenterer hun de kjente bybrannhistoriene fra der det skjedde, mens hun selv flykter gjennom byen. Om kirka som brenner, mens skolen blir reddet. Om gamle fru Heen som gikk tilbake til huset sitt og aldri kom ut. Om Anders Nord og huset som ble stående. Om frykten og fortvilelsen alle delte.

Borgny kan snakke med vinden også. Og hun forteller om brannen sånn at barn skal forstå.Boka lanseres 16. november.

Bøker og barn

– Som lærere har vi savnet en fortelling om bybrannen som er tilpasset barn. Samtidig er dette en historie om Borgny som vi tror fenger, også utenfor vårt område, sier de to forfatterne Jan Hogne Christiansen og Nina Johansen som begge jobber ved Volsdalen skole. Det at de er lærere er en styrke, mener de:

– Vi har aldri skrevet bok før, men vi jobber med barn og barnelitteratur hele tida. Vi vet mye om hva slags fortellinger som fungerer på barn. Manuset vårt har allerede blitt testet av elever på flere klassetrinn, og tilbakemeldingene er gode, sier de.

Han har skrevet teksten og jobbet med datagrafikken, hun har illustrert hver eneste av de 88 sidene med akvareller. Tegningene er satt sammen med gamle fotografier av byen før den brente.

Brann med musikk

Idéen til å skrive barnebok fikk de i mai. Nå er også 15 sanger basert på historien om Borgny og bybrannen klare.

Hvis alt går som forfatterne ønsker, blir det premiere på musikalversjonen 22. januar 2014. Sangene skal i alle fall ut til publikum, som plate. Lydbok blir det også. Og en egen nettside om alle sprosjektene er på plass.

– Noen vil kanskje mene mye om at to som ikke er fra Ålesund lager barnebok om bybrannen. Prosjektet har fallhøyde, fordi så mange kjenner historiene fra før. Men vi har skrevet vår bok, med tanke på lesere vi virkelig bryr oss om. Barna, sier de.