Påskeaften skal Heske bidra på åpningen av et nytt moderne kunstmuseum i byen Chengdu som har over 14 millioner innbyggere. Utstillingen har vært planlagt i flere år:

Marianne Heske Påskeaften bidrar Marianne Heske med en lydinstallasjon på åpningen av et kunstmuseum i Chengdu. ARKIV.

– Lenge før Erna Solberg bestemte seg for å reise til Kina for å bryte isen. Det er for øvrig en oppgave kunsten har hatt til alle tider, som nå. Alle som ser bildet av «MF Geiranger» blir mildere til sinns, sier Heske.

– Så kan man jo se for seg at det er Erna med følge som står der på isen og håper på det beste, legger hun til.

Isbryter

Fotografiet er inspirasjonen bak Heskes lydinstallasjon «Icebreaker» som nå skal til Kina. Hun kaller ferja et kulturmonument.

Verket har tidligere vært i Taiwan og Shanghai, men ble da presentert i en konteiner.

Nå er det i stedet blitt bygget en hall i det nye kunstmuseet til Heskes installasjon. Der skal det være ganske mørkt, med et lyspunkt i det fjerne, til lyden av norsk isbryting.

– Lyden tok jeg opp for noen år siden fra jernbunnen av en isbryter, med den gamle ferja i tankene. Det er lyden av flere meter tykk is som brytes med bulder og brak, før isen blir tynnere og båten glir over i stillere vann. Og så starter alt om igjen. En sterk opplevelse for publikum, sier Heske.

– Du tar med deg Tafjord ut i verden nok en gang.

– Det er der jeg kommer fra. Barndommen er det viktigste i en kunstners liv. Jeg er fortsatt sterkt knyttet til Tafjord.

Hun vet ikke selv om hun kommer til å være til stede på åpningen i Chengdu, da hun har en annen utstilling å forberede i London over påske.

Påskeaften bidrar Marianne Heske med en lydinstallasjon på åpningen av et kunstmuseum i Chengdu. ARKIV. Foto: Staale Wattø