Kommende lørdag er det to år siden nedstenginga av landet – og med det også kulturbransjen. På selve 2-årsdagen inviterer Momentium, i samarbeid med Sparebanken Møre, til det de omtaler som en restart av kulturen.

– Nå er restriksjonene er borte. Støtteordningene er borte. Men kulturbransjen har ikke kommet seg på beina og ettervirkningene av pandemien gjør at arrangement fremdeles avlyses, står det i ei pressemelding i tilknytning til arrangementet.

– Er det noe pandemien har vist oss, så er det viktigheta av et rikt og blomstrende konsert- og kulturliv. Nå er det på tide reise seg, heter det fra daglig leder Ante Giskeødegård i Momentium Live.

Under arrangementet, som finner sted på T2 i Ålesund, blir det både konserter og paneldebatt – sistnevnte med Lin Marie Norberg Jacobsen som ordstyrer.

Daglig leder Synnøve Sandnes ved Terminalen Byscene forteller at lavt billettsalg har gjort at de har måttet avlyse flere konserter etter at koronarestriksjonene blei fjerna. Foto: Staale Wattø

Om vakuumet som fortsatt er der

Sunnmørsposten har snakka med tre av paneldeltakerne: Daglig leder Synnøve Sandnes ved Terminalen Byscene, bookingsjef Jørgen Dalene ved Myldr i Molde og regissør Eldrid Schrøder Kvalvik.

– Det blir spennende å snakke med ei så brei samling folk, sier Synnøve Sandnes.

– Hva er det vi har fått ut av pandemien, hva er det vi har mista, hvordan kan man gå videre i lag, legger hun til.

– Hva tenker du å snakke om under debatten?

– Det er mange aspekt, og det spørs litt hvor samtalen tar oss, men kanskje dette med at det er et anna klima i bransjen etter to år med pandemi. Undervegs har vi mista mange kompetente folk. Artister, musikere, arrangører og kanskje spesielt teknikere. Fordi de ikke har hatt et økonomisk grunnlag for å holde på mer, har flere funnet seg anna arbeid. Noen har også gått konkurs, sier Sandnes.

– Videre kanskje om vakuumet som fortsatt er der, og som også andre arrangører jeg snakker med, enten det nå er i Bodø, Trondheim eller Stavanger, forteller om: At vi stadig må avlyse konserter fordi billettsalget er for lavt.

– Hvilke konserter dreier det seg om for deres del?

– Jeg har ikke så veldig lyst til å ramse opp navn, men ta forrige uke som eksempel. Da avlyste vi to konserter med dette som bakgrunn.

– Aldersgruppa 18-30, og spesielt de fra 18-25, er tilbake på konsert. Men derfra og oppover er det et godt stykke igjen til vi er der vi var før pandemien. Hva det er som er grunnen, om det fortsatt er skepsis med tanke på koronasmitte, vet jeg ikke. Det jeg derimot vet er at folk, i og med at kulturbransjen var blant de første som blei stengt ned, blei fortalt at konserter og anna var det farligste en kunne dra på. I etterkant har det imidlertid vist seg at det nesten ikke har blitt spredd smitte via slike arrangementer. I hvert fall ikke landet sett under ett, sier Sandnes.

Bookingsjef Jørgen Dalene ved Myldr i Molde. Foto: Pressefoto

Har også måttet avlyse

Som bookingsjef for Myldr i Molde har Jørgen Dalene gjort seg mange av de samme erfaringene som den daglige lederen for Terminalen.

– Også vi har opplevd å måtte avlyse konserter nå etter at samfunnet åpna opp igjen, og da knytta til at artister ikke har fått stimuleringsordninger. For eksempel skulle vi ha hatt Skambankt her 1. april, men bandet har ikke bare avlyst hos oss, de har avlyst heile turneen sin, sier han.

– Stimuleringsordningene må inn igjen, for det tar tid å få tilbake publikum. Folk har vent seg til nye vaner under pandemien. Til å være mer hjemme. Pusse opp. Folk må bli vant til å gå ut igjen, sier han.

Eldrid Schrøder Kvalvik, regissør, kunstner og drama- og teaterlærer. Foto: Marius Simensen

Har vært heldig

Ei som viser seg å bringe litt andre erfaringer til torgs enn Sandnes og Dalene, vel å merke hovedsakelig fra perioden med restriksjoner, er Eldrid Schrøder Kvalvik – regissør, kunstner med tilknytning til Aggregat kunstnerfellesskap og drama- og teaterlærer ved Ålesund videregående skole, for å nevne noe.

– Jeg har vært heldig. De oppdraga og spela jeg har vært involvert i, har stort sett blitt gjennomført, om enn med noen endringer. Flere ganger undervegs i pandemien har vi stått i fare for å måttet avlyse, men så har vi valgt å kjøre på og hatt flaks. I etterkant har vi både fått økonomisk støtte, og jeg har også personlig vært så heldig å få kunstnerstipend, noe som har gitt meg økonomisk trygghet, sier hun.

– Det som har vært ei utfordring, og nå snakker jeg igjen om tida med restriksjoner, har vært all tilpassinga vi heile tida har måttet gjøre. Det har vært et stressmoment. Samtidig vil jeg si at dette er noe av det vi sitter igjen og har blitt gode på i løpet av disse to åra med pandemi: Vi har blitt kjappere til å snu oss rundt. Gjøre om.

– Ellers har jeg et håp nå når stimulerings- eller støtteordningene forsvinner. Og det er at det blir mer man kan søke støtte til – i forkant. At banker, Holm-stiftelsen, fylket og andre sørger for litt rause potter framover, slik at de som vil i gang med ulike prosjekter kan søke. Og hvis de får midler, vite at de har litt økonomisk sikkerhet i bunnen, i stedet for å håpe at støtta skal komme i etterkant, sier hun.

I tillegg til de tre nevnte deltar også daglig leder Ante Giskeødegård i Momentium Live, Kjetil Aarseth fra billettleverandør Tikkio og artistene Marie Løvås, Isak Shorty og Jon Olav Sandal under paneldebatten, og lista kan også bli utvida.

På scena skal disse artistene opptre: Marie Løvås, Egil Olsen, Jon Olav, Tea Megaard og Isak Shorty.