– Fra begynnelsen av har Aggregat jobbet for å bringe kunst ut til folk, for å treffe publikum der de ferdes. Derfor er det naturlig at vi feirer 10-årsjubileet i samme ånd, sier Hilde Rosenberg Bamarni, som starter den ambulerende jubileums-feiringa på Kiperviktorget torsdag kveld.

Der viser hun videoen «Sleep alone», som er satt sammen av tusenvis av stillbilder til en tominutters video.

Hva skjer? Sjekk kulturkalenderen på smp.no

– Tematikken som tas opp er familierelasjoner, og forhold mellom kvinner og menn som lever her langs kysten. Fiskeryrke og menn i oljebransjen er en kjent situasjon for mange, forteller Hilde Rosenberg Bamarni.

Hun legger til at visningsstedet for videoen i nærheten av skulpturen «Fiskarkona» på Kiperviktorget ikke er tilfeldig valgt.

– Videoen er min tolkning av livssituasjonen «Fiskarkona» var i, og som mange fortsatt opplever, sier kunstneren.

Dette er første visning av årets utgave av multimedieprosjektet Moving.

Ut på tur

Hva som skal vises, hvor og når det skjer i løpet av jubileumsåret har ikke Bamarni, og hennes Aggregat-kollegaer Simon Wågsholm og Karin Augusta Nogva helt fastspikret.

Til nå er visning på Rådhusplassen av Karin og Simons videokommentar til byutviklingen i Ålesund, og gjensyn med videokunsten til Cederico Camponale ved Utstillingsplassen plottet inn på jubileumsprogrammet.

– Så kommer vi til å dukke opp hvor som helst. Vi har kjøpt oss aggregat, og det gjør at vi kan vise kunst både i fjøre og til fjells, forteller Aggregat- kunstnerne som tidligere har skaffet seg en Poletta- campingvogn til bruk i Moving-prosjektet.

Følg smp-kultur på Facebook

– Ti fine år til nå, og god mulighet til fortsatt drift og utvidelse av Aggregat. Slik oppsummerer Simon Wågsholm stoda til 10-årsjubilanten. Aggregat skal flytte til Volsdalsberga, og er på jakt etter nye lokaler.

– Vi er i dialog med flere aktører i håp om å skape en større kunstnersentral med plass til flere kunstnere, forteller Wågsholm.