Samisk kultur

Guldbaggen er Sveriges mest kjente filmpris, delt ut av Svenska Filminstitutet siden 1964.

Tre filmer ble nominert i kategorien Beste originalmusikk.

Komponisten fra Ålesund vant for sitt bidrag til «Historjá – Stygn för Sápmi», som skildrer den samiske kunstneren Britta Marakatt-Labba.

Filmen beskriver den samiske kulturen historisk og i dag, deriblant reinnæringen, som trues av klimakrisen.

Historja er en dokumentar om den samiske kunstneren Britta Marakatt-Labbas verk og livshistorie. Foto: pressefoto

Lurte på om det var fake

Det var en meget overraska filmkomponist som mottok prisen i ærverdige Cirkus i Stockholm mandag kveld.

– Da de leste opp navnet mitt tenkte jeg først det måtte være fake, et komplott. Men innså jo at utdeling av Guldbaggen direktesendt på svensk tv ikke er arenaen for det.

– Så må man opp på scenen og takke, og det er jo det verste. Men prøvde å ikke glemme dem jeg skulle takke, de som har stått bak filmen, og det gikk bra. Venner og familie og kona mi var lette å huske, sier Havnes.

Han har nettopp kommet seg gjennom sikkerhetskontrollen når Sunnmørsposten ringer. Det tok sin tid, med Guldbaggen i håndbagasjen. En stor forgylt kobberbille på 1,2 kilo, laget av kunstneren Karl Axel Pehrson.

– Heldigvis var det en av sikkerhetsfolkene på stedet som hadde peiling på film, og som skjønte at jeg nok ikke kom til bruke Guldbaggen til å slå andre med.

Eirik Havnes holder takketale for et filmkyndig publikum under utdelingen i Stockholms ærverdige Cirkus. Foto: Screenshot fra tv-sending

35 minutter med musikk

Det var regissøren for filmen, Thomas Jackson, som spurte Havnes om han ville lage musikk til «Historja».

Jackson ble kjent med Havnes og hans Polyfonatura-prosjekt etter å ha laget dokumentaren «Den indre skogen», der både ålesunderen og Marakatt-Labba var med.

«Historja – stygn for Sapmi» er en 88 minutter lang film, der Havnes bidrar med rundt 35 minutter med musikk.

Komponisten selv karakteriserer musikken som abstrakt og atmosfærisk, der bearbeiding av naturlyder utgjør en vesentlig del av komposisjonen.

Nominert i fire kategorier

I tillegg til Beste originalmusikk var filmen også nominert i kategoriene Beste film, Beste dokumentar og Beste lyddesign, så komponisten fra Ålesund var i fint selskap under utdelingen.

På festen etterpå også for så vidt, svensk filmtradisjon er lang og stolt og miljøet stort.

– Dette er faktisk første gangen jeg lager musikk til en film, så jeg er veldig fornøyd med uttellinga filmen har fått, sier Havnes, som allerede er i gang med å lage musikk til en ny italiensk dokumentar.

Den skal handle om hvordan ulike lands kulturer håndterer trusselen om dommedag.

I hvilken grad Guldbaggen blir en døråpner videre i karrieren, vil vise seg etter hvert.

– Egentlig jobber jeg bare med ting og så baller det sakte på seg. Jeg har et slags motto om at alle jobber jeg tar skal føre til to nye. Så langt har det gått bra, sier sunnmøringen.