Sommeren 2017 holdt de to intimkonserter i Øygardshallen på Giske. Tilreisende fra hele verden kom da for å få med seg trioen.

Også artistene selv syntes det var en fin opplevelse.

– Det var en kjempebra opplevelse. Det var selvfølgelig litt hektisk, og det er lenge siden jeg har brukt så mye tid sammenhengende i et øvingsrom, forteller Magne Furuholmen om Giske-opplevelsen. Bandet brukte tiden på Giske til å spille inn nytt materiale basert på gamle sanger.

– Det var en dogme MTV hadde, sier Furuholmen om bakgrunnen for prosjektet. I tillegg produserte bandet en live akustisk musikkvideo fra konsertene for MTV Unplugged.

– Jeg tror det ble en spesiell opplevelse for publikum. Det ble jo veldig annerledes enn det vi vanligvis gjør, med kun oss, akustiske instrumenter, bandet vi hadde med oss og publikum. Jeg vil si at det også for oss ble en fin og spesiell opplevelse, sier han.

Furuholmen legger heller ikke skjul på at han godt kunne tenke seg flere samarbeid med Momentium-gutta.

– Personlig har jeg tenkt at et eventuelt samarbeid med gjengen på Giske ikke er umulig en gang i fremtiden.

Ikke «unplugged»

Furuholmen forteller at prosjektet på Giske ble utgangspunktet for turneen de hadde i fjor, og at mye av det nye materialet blir brukt også i år. Det blir imidlertid ikke samme akustiske konsert som publikum på Giske fikk oppleve.

– Vi bruker mye av materialet fra Giske. Blant annet har vi med oss strykertrioen vi brukte der, men publikum bør nok heller forvente en «plugged» konsert.

Jugendfest

Fredag klokka 20.55 går altså bandet på scenen på Color Line Stadion. Da lover Furuholmen at a-ha stiller, klare til å underholde. Han forventer også et våkent og gira publikum. Siden konserten er i festival-setting har de imidlertid litt kortere tid på seg enn under sine vanlige sett.

– Det blir nok litt mindre tid til musikalske krumspring, men heller flere hit-sanger, sier han.

Furuholmen er også spent på hvordan musikken vil treffe publikum som ikke har tatt turen ens ærend for å se a-ha.

– Det er litt spesielt med festivaler. Vi spiller mest egne konserter og da er jo publikum der for å høre våre sanger. Jeg er spent på om det litt sære, rocka vi kommer med vil treffe publikum som kanskje er på festivalen mer for festivalen sin del.

Været er viktig

Furuholmen er, som enhver nordmann, opptatt av været.

– Hvordan er været i Ålesund nå? Vet du hvordan det blir i morgen, spør han engasjert. Sunnmørsposten kan dermed berolige artisten med at værmeldingene for fredag ikke er så verst sammenlignet med resten av helga.

– Vi har vært veldig heldige med været så langt. Vi spiller jo nesten utelukkende utekonserter, og man må vel regne med at det er litt dårligere vær i Norge på denne tiden av året, konstaterer han.

Onsdag spilte a-ha på Sverresborg i Trondheim. Der holdt konserten til terningkast fire ifølge Adresseavisen sin anmelder.

«De tre hovedpersonene står alene fremst på scenen, så langt fra hverandre at det er vanskelig å fange alle tre på ett bilde», skriver han. Magne Furuholmen, Morten Harket og Paul Waaktaar-Savoy krevde ikke mye oppmerksomhet og den magiske stemningen kom ifølge anmelderen først under ekstranumrene.

Travel gjeng

Konserten i Ålesund er på tampen av sommerens turné. Så langt har a-ha spilt flere steder i Europa. Blant annet har de hatt 10–12 konserter i England, vært innom Holland og Frankrike for å nevne noen.

– Og vi har spilt i Tel Aviv, skyter han inn. Etter Ålesund går turen videre til festival i Bodø, før Tyskland står for tur.

Mulig utstilling neste sommer

I tillegg til artist, er Furuholmen kunstner. Mellom konsertene bruker han fridagene til å planlegge utstillinger for skulpturene han lager.

– Jeg har allerede hatt en utstilling i Trondheim. Søndag skal jeg stille ut skulpturene mine i Haugesund, forteller han. Furuholmen har også et nært forhold til Hugo Opdal og studioet på Flø. Han var blant annet med på å starte opp konseptet «Go with the Flø».

– Jeg har prøvd å få til en utstilling i Flø i sommer. Nei, på Flø, retter han seg selv.

– Det gikk dessverre ikke denne gangen da alle skulpturene mine var på reise. Men neste år skal jeg se om jeg får til noe, sier han.