Denne artikkelen ble første gang publisert i Sunnmørsposten i forbindelse med fredsjubileet våren 1995.

Over lenger tid vinteren og våren 1945 hadde ryktene om snarlig tysk kapitulasjon bredt seg. I de første mai-dagene var naturligvis ryktebørsen brennheit.

Et naturlig samlingspunkt var St. Olavs plass der nazistene hadde satt opp høgttalere med radiosendinger fra Oslo, siden de vanlige radioapparatene var inndratt og forbudt. Det samlet seg folk i hundrevis, ja, tusenvis på Sankten i de første mai-dagene. Det radiomeldingene ikke kunne fortelle, ble spredt folk imellom med utgangspunkt i ulovlig radiolytting på London og via den illegale presse.

Trolig er det store bildet tatt 1. mai, det andre kanskje samme dag eller i alle fall i samme periode. I alle fall er det store tatt før freden, for flaggene som etter 8. mai vrimlet overalt mangler her. Folk stikker hodene sammen og lar nyhetene løpe. Den gang manglet det ikke samtaleemner!

Bildene har vi fått låne av Anne Marie Støvreid i Ålesund. Hun arbeidet på postkontoret, der hun forøvrig hadde 43 års tjeneste før hun gav seg. Hun og venner hadde fast møteplass på Gjestestova utenom arbeidstida, og fra vinduet der hadde de nettopp den utsikten som fotografen her har benyttet seg av. Hun mener at hun kjøpte bildene hos fotograf Sponland for 25 øre stykket.