Renvasking av Fjordman

– Fjordman slipper lett til i norske avisspalter, og han slipper for lett unna det han faktisk skriver, sier forfatter Simen Sætre.

Kritisk – I Norge har vi landet på et felles standpunkt om at bare én gjerningsmann er ansvarlig for 22. juli-terroren, ingen andre. Sånn sett har noe skjedd på to år, sier Simen Sætre. Her foran høyblokka i Regjeringskvartalet i Oslo. 

Jeg er overraska over hvor mange som i dag går god for Fjordman.

Simen Sætre

Ny utgave Simen Sætres portrettbok om Peder Nøstvold Jensen/Fjordman ble først utgitt i april 2013, og er nå tilgjengelig i pocketutgave. 

Dette er saken
  • Boka «Fjordman. Portrett av en antiislamist» om ålesunderen Peder Nøstvold Jensen kom ut 17. april 2013.
  • Forfatter Simen Sætre hadde i forkant av utgivelsen hatt jevnlig epost-kontakt med Nøstvold Jensen i et år, og de to møttes i Stuttgart før jul 2012.
  • Sætre har nå skrevet et nytt etterord til boka, og en artikkel i «Samtiden», der han blant annet diskuterer Fjordmans posisjon i norsk offentlighet i dag.
Litteratur

Sætre er aktuell med et nytt etterord til pocketutgaven av sin portrettbok om Fjordman, og han har skrevet en lengre artikkel i siste utgave av magasinet Samtiden, med tittelen «Renvaskingen av Fjordman».

Begge steder diskuterer han hvordan norsk offentlighet har endret syn på «Fjordman» siden terrorangrepet i 2011. Fra å være det Sætre kaller «utdefinert» og en mange tok sterkt avstand fra, er Fjordman nå en godkjent debattant, om enn med radikale meninger.

Inn i varmen

– Anders Behring Breivik hadde et mål ved siden av selve terrorhandlingene, og det var å introdusere visse skribenter og tenkere i norsk offentlighet. Den viktigste av dem var Fjordman, sier Simen Sætre.

Drøye to år etter terroren har flere som før var kritiske til Fjordman snudd, blant annet Hans Rustad, Hege Storhaug og Elin Ørjasæter, påpeker Sætre.


– Fjordman tolker tausheten i Ålesund som bekreftelse

Simen Sætre syns det er påtakelig stille rundt Fjordman i Ålesund. Fjordman selv tar dette som et godt tegn.

 

Han viser for eksempel til Ørjasæters respons da Nøstvold Jensen ble tildelt skrivestipend fra Fritt Ord: «Gratulerer! Det var veldig hyggelig at du fikk støtte til bokprosjektet ditt. Vel fortjent» skrev hun på Twitter.

– En slik reaksjon var utenkelig høsten 2011. Jeg er overraska over hvor mange som i dag går god for han, sier Sætre.


Jagland refser norsk presse for Fjordman-støtte

Det er foruroligende at norsk presse ikke har problematisert Fritt Ord-støtten til Fjordman, mener Thorbjørn Jagland.

 

Offerrollen

For Fjordman selv har ikke endret mening, eller tatt avstand fra det han skrev før terrorangrepet. Det understreket han i et innlegg på nettstedet «Gates of Vienna» høsten 2012.

– I stedet tilpasser han seg publikum. Det han skriver i kronikker i norske aviser er noe helt annet enn det han skriver på engelsk på ulike nettsteder, sier Sætre. «Er det greit at han slipper til med snille tekster, men ikke med alle sine meninger? Hvor skal grensene i så fall gå?», spør Sætre i det nye etterordet.

Årsaken til endringen i synet på Fjordman skyldes delvis at Fjordman har lykkes i å ta på seg offerrollen, og delvis medienes praksis med tilsvar, og valg av saker og debattanter som genererer «klikk», mener Sætre.

– Jeg strakte meg langt i å opptre redelig overfor Nøstvold Jensen, han fikk lese det meste av boka undervegs. Likevel tok han på seg offerrollen. Og som offer slipper han lett til i norske medier, sier Sætre, og viser til blant annet Sunnmørsposten der Nøstvold Jensen fikk kommentere bokutgivelsen i april.


Ueinig i støtte til «Fjordman»-bok

- Debatten treng vi, men økonomisk støtte til Peder Nøstvold Jensen er vi imot.

 

Forbilde for massemorderen

– Gir du Fjordman medansvar for 22. juli?

– Det er snakk om gråsoner. Fjordman var et forbilde for Behring Breivik. Det er et faktum som Fjordman får lov til å vri seg unna, sier Sætre.

Han avslutter artikkelen i Samtiden slik: «Når Jensen i dag er en aktiv, etablert debattant med en stigende respekt, tvinger det fram i oss en isende kald erkjennelse: Det kan hende at Anders Behring Breivik er lurere enn vi tror».

Fjordman skriver i en epost til Sunnmørsposten at han ikke kjenner alle detaljene i det Simen Sætre har skrevet. Noen ytterligere kommentar til artikkelen og etterordet har han ikke.

Sunnmørsposten ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.
Litteratur