Sætre er aktuell med et nytt etterord til pocketutgaven av sin portrettbok om Fjordman, og han har skrevet en lengre artikkel i siste utgave av magasinet Samtiden, med tittelen «Renvaskingen av Fjordman».

Begge steder diskuterer han hvordan norsk offentlighet har endret syn på «Fjordman» siden terrorangrepet i 2011. Fra å være det Sætre kaller «utdefinert» og en mange tok sterkt avstand fra, er Fjordman nå en godkjent debattant, om enn med radikale meninger.

Inn i varmen

– Anders Behring Breivik hadde et mål ved siden av selve terrorhandlingene, og det var å introdusere visse skribenter og tenkere i norsk offentlighet. Den viktigste av dem var Fjordman, sier Simen Sætre.

Drøye to år etter terroren har flere som før var kritiske til Fjordman snudd, blant annet Hans Rustad, Hege Storhaug og Elin Ørjasæter, påpeker Sætre.

Han viser for eksempel til Ørjasæters respons da Nøstvold Jensen ble tildelt skrivestipend fra Fritt Ord: «Gratulerer! Det var veldig hyggelig at du fikk støtte til bokprosjektet ditt. Vel fortjent» skrev hun på Twitter.

– En slik reaksjon var utenkelig høsten 2011. Jeg er overraska over hvor mange som i dag går god for han, sier Sætre.

Offerrollen

For Fjordman selv har ikke endret mening, eller tatt avstand fra det han skrev før terrorangrepet. Det understreket han i et innlegg på nettstedet «Gates of Vienna» høsten 2012.

– I stedet tilpasser han seg publikum. Det han skriver i kronikker i norske aviser er noe helt annet enn det han skriver på engelsk på ulike nettsteder, sier Sætre. «Er det greit at han slipper til med snille tekster, men ikke med alle sine meninger? Hvor skal grensene i så fall gå?», spør Sætre i det nye etterordet.

Årsaken til endringen i synet på Fjordman skyldes delvis at Fjordman har lykkes i å ta på seg offerrollen, og delvis medienes praksis med tilsvar, og valg av saker og debattanter som genererer «klikk», mener Sætre.

– Jeg strakte meg langt i å opptre redelig overfor Nøstvold Jensen, han fikk lese det meste av boka undervegs. Likevel tok han på seg offerrollen. Og som offer slipper han lett til i norske medier, sier Sætre, og viser til blant annet Sunnmørsposten der Nøstvold Jensen fikk kommentere bokutgivelsen i april.

Forbilde for massemorderen

– Gir du Fjordman medansvar for 22. juli?

– Det er snakk om gråsoner. Fjordman var et forbilde for Behring Breivik. Det er et faktum som Fjordman får lov til å vri seg unna, sier Sætre.

Han avslutter artikkelen i Samtiden slik: «Når Jensen i dag er en aktiv, etablert debattant med en stigende respekt, tvinger det fram i oss en isende kald erkjennelse: Det kan hende at Anders Behring Breivik er lurere enn vi tror».

Fjordman skriver i en epost til Sunnmørsposten at han ikke kjenner alle detaljene i det Simen Sætre har skrevet. Noen ytterligere kommentar til artikkelen og etterordet har han ikke.

Simen Sætres portrettbok om Peder Nøstvold Jensen/Fjordman ble først utgitt i april 2013, og er nå tilgjengelig i pocketutgave.