Vil ryste bobilturister med bråkemusikk

«Polymono Antistereo» på rasteplassturne med improvisert bråkemusikk.

Intensivt konsertprogram Mikrofoner, hydrofoner og høyttalere er viktige når ålesunderne Eirik Havnes og Natalie Sandtorv improviserer med elektroakustikk langs norske riksveger. Fredag spiller de et mer tradisjonelt og fastsatt konsertprogram i Ålesund kunstfagskoles galleri i Moloveien. 

Det å oppsøke et relativt intetanende publikum er jo veldig interessant.

Eirik Havnes
Dette er saken
  • «Polymono Antistereo» består av studenter fra musikkteknologi ved NTNU i Trondheim, Jazzlinja i Trondheim, Kunsthøyskolen i Oslo og Jazzlinja i Bergen
  • Spiller elektroakustisk musikk – «støymusikk»
  • Gjør rasteplassturné i naturskjønne omgivelser mellom Stryn og Ålesund torsdag 20. juni
  • Spiller i Molovegen fredag 21. juni
  • Består av blant andre Eirik Havnes, Natalie Sandtorv og Tove Standal fra Ålesund
Musikk

– Du kan kalle det eksperimentell elektroakustikk, eller støymusikk, sier Eirik Havnes når han skal beskrive bruken av lydopptak fra vann, luft og land i kombinasjon med mer tradisjonelle musikkinstrumenter.

Sammen med seks andre musikere og en dansende Tove Standal skal han i dag torsdag gjennomføre minimum ti improviserte konserter på rasteplasser mellom Stryn og Ålesund.

Fisk, fluer og tyskere

Musikergjengen studerer jazz, dans og musikkteknologi i landets tre største studiebyer og bestemte seg for å starte sommerferien sammen med en eksperimentell miniturné i tyske bobilturisters favorittrasé.

– Fordelen med å spille improvisasjonsmusikk er at du knapt trenger å planlegge på forhånd, så lenge man kjenner hverandres musikkuttrykk. Vi skal bruke lydopptak fra Fisketorget i Bergen, et tilfeldig autovern og av en fluesverm i Molovegen, forteller Havnes.

Avslutter på Fjellstua

Blant de planlagte stoppestedene torsdag ettermiddag og kveld er Geiranger, Ørnesvingane, Brusdalsvannet og ferja fra Eidsdal til Linge.

– Vi vil også rigge oss til i en grushaug på Digernesskiftet, og så avslutter vi på Fjellstua, forteller Eirik Havnes. Han lover at ekstraordinære vegopplevelser venter turistene på Nordvestlandet.

– Vi kommer ikke til å presentere oss før vi begynner, men heller åpne bilene, rigge oss til og sette i gang. Men selvsagt vil vi snakke med publikum etterpå.

Utfordring

Hjemme i Trondheim driver Havnes sammen med Arnfinn Killingtveit, som også skal på rasteplassturné, en konsertserie kalt «Utfordring», der konsertformatet settes på prøve. De er spente på hvordan det blir å gjennomføre konserter på steder der ingen venter dem.

– Det å oppsøke et relativt intetanende publikum er jo veldig interessant. Man kan jo spørre om det egentlig kan kalles en konsert, uten at det er et spørsmål vi ser for oss å finne et klart svar på, sier Havnes.

Vel framme i Ålesund står Molja på programmet, der «Polymono Antistereo» skal holde gratiskonserter i Ålesund kunstfagskoles galleri fredag.