– Du kan kalle det eksperimentell elektroakustikk, eller støymusikk, sier Eirik Havnes når han skal beskrive bruken av lydopptak fra vann, luft og land i kombinasjon med mer tradisjonelle musikkinstrumenter.

Sammen med seks andre musikere og en dansende Tove Standal skal han i dag torsdag gjennomføre minimum ti improviserte konserter på rasteplasser mellom Stryn og Ålesund.

Fisk, fluer og tyskere

Musikergjengen studerer jazz, dans og musikkteknologi i landets tre største studiebyer og bestemte seg for å starte sommerferien sammen med en eksperimentell miniturné i tyske bobilturisters favorittrasé.

– Fordelen med å spille improvisasjonsmusikk er at du knapt trenger å planlegge på forhånd, så lenge man kjenner hverandres musikkuttrykk. Vi skal bruke lydopptak fra Fisketorget i Bergen, et tilfeldig autovern og av en fluesverm i Molovegen, forteller Havnes.

Avslutter på Fjellstua

Blant de planlagte stoppestedene torsdag ettermiddag og kveld er Geiranger, Ørnesvingane, Brusdalsvannet og ferja fra Eidsdal til Linge.

– Vi vil også rigge oss til i en grushaug på Digernesskiftet, og så avslutter vi på Fjellstua, forteller Eirik Havnes. Han lover at ekstraordinære vegopplevelser venter turistene på Nordvestlandet.

– Vi kommer ikke til å presentere oss før vi begynner, men heller åpne bilene, rigge oss til og sette i gang. Men selvsagt vil vi snakke med publikum etterpå.

Utfordring

Hjemme i Trondheim driver Havnes sammen med Arnfinn Killingtveit, som også skal på rasteplassturné, en konsertserie kalt «Utfordring», der konsertformatet settes på prøve. De er spente på hvordan det blir å gjennomføre konserter på steder der ingen venter dem.

– Det å oppsøke et relativt intetanende publikum er jo veldig interessant. Man kan jo spørre om det egentlig kan kalles en konsert, uten at det er et spørsmål vi ser for oss å finne et klart svar på, sier Havnes.

Vel framme i Ålesund står Molja på programmet, der «Polymono Antistereo» skal holde gratiskonserter i Ålesund kunstfagskoles galleri fredag.