Bestått eksamen, André

André Ulveseter har ikke flyskrekk. Han har styrtskrekk.

5

«Plenum»
  • André Ulveseters første soloshow.
  • Sted: Teaterfabrikken.
  • Publikum: Nesten fullt hus.
  • Spiller: Premiere fredag, spiller også lørdag 25. oktober, samme sted.
Scenekunst

«Å fly er kjempefint, det. Jeg er ikke redd for det, jeg er redd for å styrte, da dør du». Dette var bare en av mange observasjoner André Ulveseter presenterte til publikum i Teaterfabrikken i går kveld. Han er en observasjonskomiker, det vil si en komiker som lager humor av helt vanlige ting som folk ikke tenker over før de hører det. Observasjonene til Ulveseter gikk i går i mange retninger, men hadde en rød tråd i stikkordet «døden». Oppsummert går det an å si at André Ulveseters første soloshow handler om hans angst for å dø. Kun én gang har André ØNSKET å dø, og det var den gangen han fulgte med bowlingkulen på vei ut på bowlingbanen.

Til gode

Det var nok store forventninger blant publikum i Teaterfabrikken fredag kveld. Eksilbergenseren Ulveseter, som ålesunderne etter hvert tenker på som «vår», er kjent for de fleste som er interessert i humor i Norge. Han begynte med standup i 1997, men ble komiker på fulltid først i desember i fjor. Ulveseter hadde stor suksess med Facebook-fenomenet og boken «Ett ord – bilder i kampen mot særskrivingsfeil». Nylig kom han ut med en ny bok, vitseboka «Sunnmøringen», der det vitses med myter om folk fra Sunnmøre.

I tillegg har komikeren lenge vært primus motor av standupklubben «Standup Ålesund». Et soloshow har han likevel hatt til gode å gjøre. For en tid tilbake sa Ulveseter selv til Sunnmørsposten at det alltid har vært et mål å sette opp et soloshow før han fylte 40 år. I går, godt ut i sitt 39. gikk drømmen i oppfyllelse.

Hverdagslivet

Heldigvis ble det en god drøm, både for André og for publikum som så på. En bedre opplevelse, skal vi tro komikeren, enn når folk spør «Vet du hva jeg drømte i natt?» Et spørsmål, som han påpeker, det bare finnes ETT svar på, og som dermed beviser at påstanden «det finnes ingen dumme spørsmål», er feil.

André vender og vrir på hverdagslivet vårt – på det å være gift/skilt, på det å ha barn, på fobier og redsel for sykdom. Han er innom hvor rare vi er, vi sunnmøringer, hvor egoistiske vi er, vi nordmenn, hvor dumme folk er, som kaster penger etter klarsynte, som Märtha Louise-vennen Liza Williams. Han er i grunn ganske irritert, André. På mye og mange. I senter av det hele står han selv, passe sårbar og passe feilbarlig. Heldigvis, for ellers kunne vi blitt irriterte på han. Men det blir vi ikke. Vi bare ler, før vi ler enda mer.

Å sette opp soloshow som komiker, er litt som å gå opp til eksamen. For André kan vi slå fast at eksamen ble bestått, med god margin.

Sunnmørsposten ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.
Scenekunst