– At Fortuna rykket ned er ikke spesielt overraskende, det er noe jeg har sett komme. Fortuna har en skjør organisasjon. Da den sportslige kompetansen forsvant etter 2014-sesongen med meg og Sindre Ryssevik, og den ble ikke erstattet med ny kompetanse. Da var det bare et tidsspørsmål før ting kom til å gå galt, sier Elde, som trente Fortuna fra 2012–204.

Men han understreker at han synes det er ufattelig trist at Fortuna rykket ned.

– Gjennom tre år bygde jeg opp en toppidrettskultur der vi hadde sju-åtte spillere på aldersbestemte landslag, som tok steget opp i Toppserien. Det var en unik kultur i den perioden, men da det ble kastet til side var man ute å kjøre.

Han har registrert at unnskyldninger som uflaks, at man har vært uheldig og at laget er veldig ungt er blitt brukt for å forklare den tøffe sesongen. Elde påpeker at klubben kun har vunnet ti seriekamper de to siste sesongene. Kun fire av de 30 siste seriekampene har endt med seier.

uenig: Fortuna-styreleder Kjell Inge Gjesdal er ikke enig i Magne Eldes framstilling av det som har skjedd i Fortuna. arkivfoto

– Det er så ufattelig enkelt å kritisere lag som har rykket ned, og det er ikke overraskende at det kom fra Magne. Når det gjelder trenerkompetanse ble Elde erstattet av en trener med en CV som viste en høgere kompetanse. Men Helena (Olafsdottir) levert ikke og ble erstattet, sier Gjesdal.

Styrelederen sier det er mer tilfeldig at det var flere landslagsspillere da Elde var trener. Han mener mye styres av tilfeldigheter, og at lag som Fortuna er avhengig av at eksepsjonelle talent slår gjennom for å få gode sesonger.

– Men det er berettiget at styrene de siste sesongene kan få kritikk for å ikke ha generert nok entusiasme og penger til å hente spillere utenfra. Det er også mulig en annen trener kunne holdt laget i divisjonen, men det er helt uinteressant nå.

– Vi driver først og fremst med spillerutvikling. Jeg tror ikke den beste løsningen er at en breddeklubb skal drive toppfotballsatsing, sier Hoseth.

uenig: Fortuna-styreleder Kjell Inge Gjesdal er ikke enig i Magne Eldes framstilling av det som har skjedd i Fortuna. arkivfoto Foto: Privat