Da Ålesund Håndballklubb ble stiftet i januar i 2011 var ambisjonene store. Innen 2018 skulle klubben ha et mål om et lag i eliteserien. Snart seks år etter at klubben ble stiftet, står man kun igjen med et damelag som ligger sist i 2. divisjon.

– ÅHKs utfordring er at det idémessig er et bra initiativ, men det krever at håndballmiljøet rundt er enige i at det er riktig vei å gå. Det handler noe om økonomi, men også det at egne interesser stjeler litt av fokuset. Det er for mange klubber som ønsker å bli gode selv, sier Christensen.

Må tenke nytt

Han viser til at både Langevåg og Godøy er i 3. divisjon, mens Spjelkavik ligger an til opprykk til 3. divisjon. Samtidig sliter ÅHK i 2. divisjon.

– Vi må samle kreftene og tenke nytt rundt ÅHK. Slik det er nå, så har det blitt for fragmentert. Det er for mange interesser i hver klubb som ønsker å utvikle sine egne miljøer. Da blir det vanskelig for ÅHK.

Christensen viser til at det kommer opp en 1999-årgang med mange talentfulle spillere. Det gir håp om ei god framtid.

– Det er to-tre gode spillere i Godøy, Langevåg og Spjelkavik, som burde vært samla i et miljø, mener han.

– Man må stikke fingeren i jorden. Det er mulig å redde plassen i 2. divisjon, men hvor vil ÅHK være om tre eller fem år? Hvis ÅHK skal bli en sterk klubb, så er man helt avhengig av samarbeidsklubbene, sier Johansen.

Vil ha endring Tidligere ÅHK-trener Lars Johansen mener det må en klarere målsetting til for at klubben skal overleve i framtiden.

Han mener det ikke bør brukes for mye tid på hva som ikke fungerer, men på hvilke muligheter som finnes framover. Johansen mener tidspunktet på å satse skikkelig på ÅHK er perfekt i årene framover.

– Det kommer en ny storhall i løpet av noen år som vil være fantastisk for hele regionen. Da har man en unik mulighet fram til det å bygge opp en sterk klubb. Det har aldri vært et bedre tidspunkt enn nå å gjøre det på, men toget går snart fra perrongen.

Tøff belastning

Johansen og Christensen er også bekymret for at de unge spillerne spiller for mange kamper, og at det blir for lite tid til styrketrening og skadeforebyggende trening.

– Det er ingen som koordinerer aktivitetsnivået til de unge. Enkelte spiller for aldersbestemt lag, seniorlaget i klubben sin og for ÅHK, sier Christensen.

– Er belastningen på de unge spillerne for tøff?

– Det er en balansegang som er viktig. Jentene i Langevåg har trent crossfit siden de var 12 år, så vi har et godt grunnlag. I tillegg har vi også lite skader.

Vil ha klubber i 3. divisjon

Men Skrede er ikke med på at man må satse alle kortene på ÅHK i framtida.

– Det går ikke an å ha et ÅHK som ligger i 1. divisjon eller i toppen i 2. divisjon. Da må man gå i samme fellen som Volda og Kristiansund for å holde seg der, at man må hente inn spillere utenfra, sier Skrede.

Han mener det er viktig å ha flere lokale klubber i 3. divisjon, for ÅHK kan ikke basere seg på å hente 4. divisjonsspillere.

– Tenk om man satser alt på at ÅHK skal stå i divisjonen, men så går det på bekostning av at Langevåg og Godøy rykker ned, samtidig som Spjelkavik ikke rykker opp.

– Vi støtter opp under den modellen som er der, og ønsker at ÅHK skal være en prestasjonsklubb. Største problemet er at vi har for liten hallkapasitet og ikke nok spillere, sier håndballformann Runar Hjelle i Spjelkavik IL.