Torsdag hadde det «nasjonale kretslaget» med spillere født i 2003 sin første samling.

Kort fortalt er dette et slags kretslag som i 2017 skal spille i en landsdekkende serie mot tilsvarende lag fra andre kretser og fylker.

– I lang tid har det vært en diskusjon om hvordan vi skal utvikle framtidens fotballspillere. Etter en lang prosess er man kommet til enighet om å prøve ut en nasjonal serie for dem som blir ansett som de største talentene i G14-klassen, sier Ronny Ødegård i Sunnmøre Fotballkrets.

– Når spillerne er blitt 14 år gamle, så er miljøene rundt om blitt ganske store. Og mens vi her på Sunnmøre kanskje ligger bak de største byene i landet, så ligger nok vi i Norge igjen bak de største miljøene ute i Europa. Dette er et steg for å nærme seg aktivitetsnivået i internasjonal fotball. Vi er avhengig av større og bedre aktivitet blant de største talentene våre, sier Ødegård.

Samarbeid med AaFK

Nysatsingen er på mange måter en videreføring av den nasjonale G16-serien som ble starta opp i 2016.

Mens det her er eliteserie-klubbene som er kvalifisert, – og kan ta med seg hospitanter – er den nye landsserien for G14-klassen et samarbeid mellom fotballkretsene rundt om og en lokal toppklubb.

Blant annet vil AaFK stille med trenere, i første omgang Hallgeir Austnes.

– Kretsen frykter ikke at AaFK skal bruke dette til å stikke av med de største talentene i ung alder?

– Nei, det er jeg ikke redd for. Jeg føler vi har et godt samarbeid på den biten. Samtidig kan dette være et tiltak som gjør at AaFK ikke trenger å hente spilleren med en gang, sier Ødegård.

Uttaket av det nye kretslaget er kontinuerlig – det vil si at det kan variere fra samling til samling hvem som blir tatt ut.