– Vi merker godt at færre lokale løpere tar turen til Birkebeinerrennet, sier Eva Langstein.

Hun driver sportsbutikk på Vestnes der de har mange langrennsinteresserte kunder.

Langstein har organisert busstur til Birkebeinerrennet i flere år. I år var ikke interessen stor nok.

– Det var for få til å fylle en buss, som vi ikke har hatt problemer med tidligere. Rundt 20 henvendte seg til oss. De drar nå i privatbiler.

– Hva er årsakene til at færre tar turen?

Rundt 17.000 påmeldte var det i toppårene. Lørdag stiller 9000 til start på Rena med kurs over fjellet til Lillehammer.

En rask kikk på påmeldingslistene forteller at det er en klar nedgang av løpere fra Nordvestlandet. Men fortsatt er det en del faste travere, samt yngre løpere.

Søker man på listene kommer det opp 12 løpere med adresse Volda, 11 fra Molde og 9 fra Emblem. Klubber som Ørsta, Valldal, Sykkylven, Sunnylven, Stranda, Velledalen,

Hovdebygda, Skodje, Ørskog, Tomrefjord og Stordal er også representert.

Les fleire saker om lokal idrett på Nordvestlandet.

Superveteran sjuk

En av de store veteraner fra Sunnmøre er Berth Wilhelmsen fra Sykkylven. 72-åringen skulle i morgen gå for sitt 34. merke på 35 starter. Men han er blitt sjuk og må holde seg hjemme.

Veteran Berth Wilhelmsen er den store Birken-veteranen på Sunnmøre. I år må 72-åringen melde avbud grunnet sjukdom.

– Jeg har pådratt meg influensa denne uka og må dessverre melde avbud, sier Wilhelmsen. Som hadde sett fram til nok en Birken-tur. Den første tok han i 1979. – Det er eneste året hvor jeg ikke klarte kravet til merket.

– Du er tilbake neste år? – Ja, hvis helsa tillater det så har Birkebeinerrennet alltid vært et mål for vinteren, sier Berth som opprinnelig kommer fra Lavangen i Troms. Han har bodd i Sykkylven siden 1966.

– Lokale turrenn forsvinner?

Sjøl om Birken-veteranen med flest merker av sunnmøringene må droppe årets renn er det flere andre som skal gå de drøye fem milene i klassisk stil. Arild Bjørdal fra Ørsta og Per Heltne fra Volda går begge for merke nr. 25.

Påmeldingslistene viser at yngre løpere har fått interesse for Birken. Og det blir spennende å se hvordan Anniken Hjellbakk Hole fra Sunnylven IL vil gjøre det. Hun starter i eliteklassen for damer som går ut klokka 0745.

Knut Anders Hatlen, Stranda, er alltid et spennende lokalt navn. Han kan havne topp-150 i sitt Birken-renn nr. 16. Det er i så fall en meget sterk prestasjon av 36-åringen som nylig gikk meget bra under Vasaloppet i Sverige.