Det få som tar steget rett opp i toppen når de blir seniorer. Det er kun løpere med spesielle ferdigheter og fysiske forutsetninger – les: Petter Northug og Johannes Høsflot Klæbo – som makter å bli toppløpere når de går over i de voksnes rekker.

Martine Lorgen Øvrebust har i de siste vintrer vært en av landets beste juniorer, med NM-gull og flere norgescuptriumfer på sin CV.

Siste sesong ble noe amputert for 20-åringen fra Stordal ettersom hun var plaget med sjukdom, ikke minst i fjor sommer og undervegs også i konkurranseperioden.

Blant annet mistet hun potensielle medaljer under junior-VM i USA.

Nå ser Martine framover og er svært tilfreds med de første samlingene hos Team Veidekke Midt-Norge der hun ble innlemmet i mai.

Har mye å lære

– Jeg vet at jeg må være tålmodig nå som jeg er blitt seniorløper. Jeg har mye å lære og det er veldig godt å kunne være på et regionslag der det er rutinerte løpere. Blant annet er Anne Kjersti Kalvå på laget. Hun er fem år eldre enn meg og er flink til å dele sine erfaringer med meg, sier Martine fra Stordal IL.

Vi snakket med henne på telefon fra Frankrike før helga der Martine er på høydeopphold.

Ni jenter på samling

– Vi er en gjeng på ni jenter som til daglig holder til i Lillehammer som er på samling her i Frankrike, etter et privat initiativ. Vi er i Pyreneene, nær stedet der skiskytteren Martin Fourcade kommer fra. Treninga skjer fra 1.700 meters høyde og høyere. Faktisk har vi vært på fjelltur i 3.000 meters høyde, sier Martine.

– Turen blir avsluttet med et par dager ferie i Barcelona. Det ser jeg fram til, kan Lorgen Øvrebust fortelle.

Tre samlinger allerede

Hun har ikke ligget på latsiden i vår og sommer.

I Frankrike Marthe Mæhlum Johansen (til venstre) og Martine Lorgen Øvrebust.

– Det har vært tre samlinger i regi av Team Veidekke Midt-Norge, ei snøsamling på Sognefjellet samt ei i Kristiansand og ei i Trondheim. I Kristiansand trente vi sammen med Petter Northug. Det var stor stas, sier Martine.

– Hva synes du om opplegget på regionslaget?

– Veldig proft med en dyktig trener i Kristian Schrødal. Han er tidligere aktiv løper og vet hva det dreier seg om.

– Hvilke resultatmessige forventninger har du til din første sesong som senior?

– Jeg håper å få være frisk og skadefri. Og ta nye fysiske steg. Å komme til U23 VM kan bli tøft, det er mange gode løpere i den årsklassen. Jeg føler uansett nå at jeg er i angrepsposisjon etter sist vinter, sier Martine Lorgen Øvrebust.

Les fleire saker om lokal idrett på Nordvestlandet.

Adresse Lillehammer

Hun vil fortsatt bo og studere i Lillehammer sjøl om hun skal tilhøre regionslaget som har utgangspunkt fra Midt-Norge. Martine er første løper fra en klubb fra Møre og Romsdal Skikrets på dette laget der trønderne naturlig nok alltid har vært markante i stort flertall.

– Hva står på programmet utover sommeren?

– Vi skal delta under Toppidrettsveka i Aure i august. Det er lagt opp til to samlinger i månedene framover, både i august, september og oktober. Det blir fullt trøkk, sier Martine Lorgen Øvrebust, Sunnmøres største langrennshåp også kommende vinter.

Åpner på Beitostølen

Vinterens første løp går tradisjonen tro på Beitostølen, midtveis i november. Der gjør Lorgen Øvrebust sin debut som senior.

Hoved-NM går 12. til 14. januar, på Gåsbu ved Vang.