Mette Gjerde er trener for Blindheims damelag i volleyballens 1. divisjon. En ny sesong står for tur med første kamp i morgen når Bergenstudentene står på andre banehalvdelen i Blindheimshallen.

Trener Gjerde har sjøl løst lisens og kan teoretisk måtte ta på seg drakta, i en alder av 49 år.

– Men da må noen av spillerne ha brukket beinet, sier Mette og ler.

Volleyballfamilie

Hun var aktiv spiller i massevis av år. Og er medlem av en skikkelig volleyballfamilie der alle fem er engasjerte som spillere eller trenere. For manen Hallgeir Buset (se sak over) skal trene herrelaget til Blindhiem, som også befinner seg i 1. divisjon.

– Katastrofe! Sier Mette Gjerde uten å nøle, da Sunnmørsposten var på treningsbesøk onsdag kveld og spurte om hvordan det er å spille åtte seriekamper totalt på nivå to i norsk volleyball.

– De fleste klubbene hadde et sterkt ønske om at det ble ei avdeling i 1. divisjon, bestående av ti lag. Men forbundet ville holde fast på at det skal være to avdelinger, sier Mette Gjerde.

Øvre halvdel av ti lag

– Hvilke ambisjoner har dere for damelaget, Gjerde?

– Målsettinga er at vi skal havne på øvre halvdel blant de ti lagene som totalt sett spiller i 1. divisjon. I tillegg til de åtte seriekampene skal vi også spille tre rankingturneringer der alle lag i 1. divisjon samles, forklarer Mette Gjerde.

Treneren og kapteinen Kaptein Henriette Garnes (foran) og trener Mette Gjerde er klare for seriestarten i 1. divisjon. Det blir bare fire (!) seriekamper på hjemmebane kommende sesong. Foto: Jarle Mordal

Hun er usikker på eget lags kvaliteter grunnet en meget tynn stall.

– Vi er veldig sårbare for skader og sjukdom. Vi har strengt bare 8–9 spillere, men skal hente opp to 15-åringer til A-stallen.

Gjerde har valgt den mest rutinerte til kaptein; 22-årige Henriette Garnes som kaptein. – Henriette er en stødig type og god spiller og et naturlig valg som kaptein, sier treneren.

– Jeg studerer i Volda, men kommer hjem til treningsøktene. Det går fint, sier Garnes. Som har spilt volleyball siden hun gikk i 7. klasse på barneskolen. Hun har også vært med Blindheim i to sesonger da laget var i eliteserien.

– Forbundet burde ha droppet rankingturneringene og heller samla alle ti lagene i en 1. divisjonsavdeling, sier Blindheim-kapteinen.

Rutinerte spillere borte

Fra sist sesong har damelaget mistet rutinerte spillere som Gabrielle Hustadnes og Lise Ranheim, samt unge Marie Hanken.

Mange unge Marte Buset på treninga onsdag, en av mange unge BIL-spillere i år.

Inn har de fått Marie Styve, Bendikte N. Birkelund og Ingrid Moen – alle fra egen stall i yngres avdeling. Mens det er usikkerhet rundt formen til Lisa Flisnes (kyssesjuka) og Synne Vegsund.

– Har dere spilt treningskamper for å vite hvor dere står?

– Ja, vi var med på ei turnering i Trondheim nylig der vi møtte NTNUIs elitelag, Lierne og KFUM Volda. Det ble noen tap, men vi prioriterte spilltrening i denne turneringa, sier trener Gjerde.

Hun er glad for at lovende Jenny Juliebø er tilbake etter et par år på volleyballskolen i Ryfylke. Hun blir ikke med under seriepremieren lørdag, siden Blindheim drar til Polen med en rekke av sine jentelag, en tur som er planlagt for lenge siden.

Ny herretrener

Etter en sesongs pause er Hallgeir Buset tilbake som trener for Blindheims herrelag i 1. divisjon.

Foto: Jarle Mordal

Siden siste sesongs hovedtrener, Per Ivar Godø, har små barn hjemme tok Buset på seg jobben som hovedtrener igjen. – Jeg har vært i Blindheim-systemet siden 1989, sier Hallgeir Buset. Han er også sportslig leder og en ildsjel av rang på vegne av klubben.

– Hvilke tanker har du omkring 1. divisjonssesongen for herrelaget?

– Det er 14 lag totalt i 1. divisjon, fordelt på to avdelinger. Målet er å havne rundt 6–8. plass av disse. Vi har mistet spillere, men også fått inn nye. Vår førstesekser vil holde god 1. divisjonsstandard, sier Buset.

Han har hentet opp fire juniorer fra egen stall og råder totalt over 14 spillere. BIL har mistet spillere som Torstein Husø (studerer i Oslo), Bjørn Duwe (til BK Tromsø) samt Vidar Blindheim og Martin Helgesen som begge har lagt opp. De har fått inn Petter Aaland, Bernhard Rekkedal og Harald Roaldsnes som alle har solid rutine.

– Vi møter et meget sterkt lag lørdag når Polonia kommer på besøk, et lag bestående av polakker som er svært rutinerte, sier Hallgeir Buset foran kampen kl. 14.00 lørdag.