Sier Espen Foss, trener i Ålesund Tennisklubb om det nye dekket som ble lagt i Tennishallen i Hatlane for et par måneder siden. Oppgraderingen var på sin plass ettersom det samme dekket har ligget i hallen siden den ble bygget i 1982.

– Hva karakteriserer det nye underlaget?

– Det er mer friksjon i dette dekket som gjør at det går noe saktere. Det er gunstig for dem som skal lære seg å spille tennis, det blir mer ballvekslinger, forklarer Espen Foss.

Moderne dekke Trener Espen Foss er svært fornøyd med det nye dekket som ble lagt i Tennishallen i sommer. — Dette er av det mest moderne som finnes, sier Foss. Foto: JARLE MORDAL

Han er «stand-in» som trener i Ålesund Tennisklubb siden hovedtrener Joachim Jensen for tida er sjukmeldt grunnet en operasjon.

Foss pendler fra Oslo til Ålesund et par dager i uka for å trene unge talenter. Og han er imponert over hvor fort mange barn behersker denne idretten.

Unike talenter i Ålesund

– Faktisk mener jeg det er ganske unikt hvordan barna her har et balltalent, langt bedre enn hva jeg er vant fra andre steder i landet, sier Foss.

Han er den beste til å vurdere kvaliteten på unge spillere siden Foss har ansvaret for barnetennis i forbundet.

– Hvor ung kan du være for å begynne med denne ballsporten?

– Vi ser barn helt ned i 3-årsalderen leke seg med racket og ball. For den yngste gruppa her i Ålesund lager vi egne baner på tvers, med passende nett og mjukere baller som er langt lettere å håndtere enn de harde som konkurransespillere benytter, sier Espen Foss.

Da Sunnmørsposten var innom Tennishallen torsdag på tidlig ettermiddagstid, kom en gjeng 10-åringer innom rett fra skolen for å trene. Og vi så kjapt hvor dyktig Foss var som instruktør. Han ga klare beskjeder og forklarte ved å vise fram slag og bevegelsesmønster.

Livslang idrett

– Hvorfor kan du anbefale tennis som en favorittidrett?

– Fordi du kan spille tennis hele livet og fordi det er en veldig god basisidrett i forhold til andre ballidretter, sier Foss.

Nestleder i Ålesund Tennisklubb; Jon Ståle Ritland kan også skrive under på at tennissporten er en livslang aktivitet.

– Vi har i vår klubb flere spillere i aldersgruppen pluss 70 år, påpeker Ritland.

Ålesund Tennisklubb har de siste åra drevet et meget godt arbeid innen rekruttering og har nå passert 300 medlemmer. – Av disse er 200 barn i alderen 4–16 år. Faktisk har vi nå innført ventelister, sier Ritland om den store pågangen.

Kapasiteten er bra i Tennishallen, men etterspørselen er stadig økende. Rent sportslig har også tennisklubbens yngre garde hevet seg kvalitetsmessig og flere markerer seg i nasjonale stevner.

I slaget Ingeborg Soma Nordstrand i aksjon. Foto: JARLE MORDAL

Turnering sist helg

Sist helg ble det arrangert Farstad Junior Cup i Tennishallen der Hermine Torset og Christian Parr var aller best av de lokale utøverne med seier både i singel og double.

Torset slo Louise Stokkreit Mattsson i en spennende finale med 10–7 i avgjørende supertiebreak. Duoen Torset/Mattsson vant i double for jenter 16 år.

I samme årsklasse for gutter spilte brødrene Anders og Christian Parr seg fram til finalen etter å ha slått sterke Oslo-spillere i semifinalen. Grunnet sjukdom måtte Anders stå over selve finalen. I double ble det også hjemmeseier; Henrik Pais Slyngstad/Lars Aksnessæther gikk til topps.

I gutter 14 år var det mange gode tilreisende spillere. Men i double imponerte ålesundsduoen Tord Solvang Skodje og Odin Michelsen ved å spille seg helt fram til finalen. Der ble det tap for Nicolai Aars-Rynning/Roberto Picciotto fra Oslo Tennisklubb.

Norgescup i januar

I november skal tennisklubben arrangere turnering for 10-12-årsklassen, senere en seniorturnering. Men høydepunktet kommer andre helga i januar da det er norgescup for 16-årsklassen.

– Veldig flott å spille på