I år var det rettet et spesielt fokus på seksuell trakassering innen idretten, og Merethe Nerland i SMICO (Senter mot incest og seksuell trakassering) holdt et foredrag om temaet seksuelle overgrep innen idretten.

– Når det snakkes om seksuelle overgrep på innsida av idrettslag, tenker man ofte på en stor skummel mann med skjegg som ønsker å forgripe seg på ungjenter. Men slik er ikke verden nå til dags, det er ikke der de største overgrepene skjer, sier Kåre Sæter fra Valder, som ble gjenvalgt for to nye år som leder i kretsen.

– Langt de fleste sakene som dukker opp om dette, handler om jevnaldrende ungdommer, som eksempelvis knipser mobilbilder fra garderobene, fra dusjen og lignende. Og legger ut slike bilder, eller deler bilder de får tilsendt. Slike bilder blir benyttet både til utpressing og ikke minst til mobbing, og er et kjempeproblem både innen idretten og ellers i samfunnet, fastslår Sæter.

Idrettskretsen har sendt ut en egen veileder til kretsens idrettslag, der man gir tips om hvordan man skal forholde seg til slike overgrep. Og ikke minst hvordan man kan drive holdningsskapende arbeid for å hindre at slike saker dukker opp i eget idrettslag.

– Det har vist seg at de idrettslagene som tar dette problemet på alvor, og og som har gode rutiner for å unngå slike ting, også har minst problemer når det gjelder seksuell trakassering, forteller Sæter.

Ny sunnmøring: Idun Eide Stavseng fra Liabygda, nå medlem av Spjelkavik IL, ble innvalgt i styret i idrettskretsen under kretstinget i Molde i helga. Her sammen med kretsleder Kåre Sæter, som går på to nye år i sjefsstolen. På årets ting var seksuell trakassering innen idretten et hovedtema. Foto: Privat

Må taes på alvor

Kretslederen fastslår at dette problemet MÅ taes på alvor av alle innen idrettsfamilien.

– Slike problemer, med mobilbilder og deling av slike bilder, fantes jo ikke da jeg vokste opp. Men nå er det mye mer utbredt enn foreldregenerasjonen kanskje er klar over. Og det å bevisstgjøre ungdommen på hvilken skade de kan forårsake, er utrolig viktig. Og også å henvise idretten til de rette instanser der de kan få hjelp, om slike problemer oppstår, sier han.

Tinget var ellers av det udramatiske slaget. Sunnmøre fikk inn nok et medlem i kretsstyret, det var Liabygda-jenta Idun Eide Stavseng, som nå representerer Spjelkavik IL.

Utenom leder Kåre Sæter og Idun Eide Stavseng er også Einar Warholm (Hødd) og Mikal Skodjereite (Skodje IL) med i styret i fylkeskretsen. Ut gikk Herds Gitte Myklebust.