I disse dager reiser representanter fra Norges Håndballforbund rundt om i alle forbundets seks regioner og har samtaler med kommuner som har underdekning av idrettshaller, og med kommuner som fortsatt tar seg betalt i form av halleie for barn- og ungdomsaktivitet.

Mandag ettermiddag møtte daglig leder i Region Nord (som går fra Sunnmøre og til og med Finnmark); Svein Olav Øie og informasjonsmedarbeider Tore Sæther representanter fra Ålesund kommune, samt fra idrettslaget Spjelkavik IL. Runar Hjelle representerte sistnevnte idrettslag, mens kommunalsjef Bjørn Ivar Rødal, fagleder idrett/kultur; Jens Arne Gjørsvik og varaordfører Tore Øvrebø stilte fra Ålesund kommune.

Storhall forbedrer situasjonen

– Når Spjelkavik Arena står ferdig med tre håndballflater vil situasjonen forbedre seg kraftig i Ålesund, sier Svein Olav Øie. Den tidligere internasjonale toppdommeren i håndball sitter som daglig leder i Region Nord, med base i Trondheim.

Han kan fortelle at utgangspunktet for å ha en tilfredsstillende dekning av idrettshaller for aktivitet er to timer i uka pr. lag.

De fire kommunene som kommer dårligst ut på Sunnmøre er Volda med 1,10 timer, Herøy med 1,15, Sykkylven med 1,20 og Ålesund med 1,50. I motsatt ende er disse kommunene best med et snitt på mellom 4,6 til 2,7 timer; Ulstein, Ørsta, Hareid, Haram og Skodje. Ulstein kan skryte av å toppe den lokale lista med 4,6 timer. De har den store Ulsteinhallen samt den nye Ulstein Arena å slå i bordet med. Hallene gir idrettsungdom i kommunen svært gunstige rammebetingelser.

– Når Spjelkavik Arena og Osanehallen står ferdig vil situasjonen i vår kommune bli klart forbedret, sier kommunalsjef Bjørn Ivar Rødal.

Manko på 33 treningsøkter

Jens Arne Gjørsvik er sentral i fordeling av halltid i Ålesund. – Det er idrettsrådet som vedtar retningslinjene, mens vi fordeler treningstida. Som det er underskudd på. 33 treningsøkter var i manko i 2017. Men vi tilbyr gratis halleie til alle fra 11–19 år, påpeker Gjørsvik.

At idrettsklubber som driver aktivitet for barn og ungdom skal få slippe å betale leie er et viktig moment å forbedre.

– Vi kan registrere en klar positiv trend i vår region. 45 kommuner tilbyr gratis leie, mens 43 tar leie fortsatt, sier Svein Olav Øie. Målet er sjølsagt å få alle kommuner til å stille idrettshallene gratis for alle under 19 år.

Tre håndballflater

Spjelkavik Arena vil altså være en viktig bidragsyter til å bedre situasjonen i Ålesund. Her er det fylkeskommunen som er utbygger og eier. De samarbeider tett med Spjelkavik IL.

– Den nye hallen får tre håndballflater. To av disse skal fylkeskommunen benytte sjøl på dagtid, mens vi i Spjelkavik IL får benytte den tredje flata, også på dagtid, sier Runar Hjelle. Han er nestleder i Spjelkavik IL. Det er Perry Holen som har hovedansvaret for hallprosjektet, i likhet med mange andre idrettsanlegg som Spjelkavik IL har bygd.

– Når blir det byggestart for Spjelkavik Arena?

– Slik det nå ser ut kan spaden settes i jorda i januar 2019. Vi regner med en byggetid på 14–16 måneder. Og at hallen kan åpnes i august 2020, sier Hjelle.

Osanehallen i 2022

– Men det er ytterst viktig at Osanehallen, som bygges i regi av kommunen, kommer på plass. Ytre bydel har ventet altfor lenge på en idrettshall, legger Hjelle til. – 2022 er det planlagt at Osanehallen skal stå ferdig, sier Rødal i kommunen.