- Det må jeg si var godt gjort av oss alle tre, smiler eldstemann av dem, Per Jan Helset fra Langevåg. Som snart fyller 74 år.

Dette var den 39. utgaven av Fjellmaraton, som går over Valdresflya og med målgang på Beitostølen. Over fire mil på asfalt, og lørdagens løp ble avviklet i temperaturer opp mot 30 grader.

Vinden var også fraværende, i stekende sol og blikkstille vær ble dette virkelig en manndomsprøve av dimensjoner.

Flere kollapset

- Flere kollapset undervegs på grunn av varmen og dehydrering, det var ikke alle som var like nøye med å få i seg nok drikke undervegs, forteller Helset.

Selv var han svært fornøyd med å ha slått Knut Erichsen fra Stovnerkameratene i klasse 70-74 år.

– Erichsen har en personlig rekord på 2,40 på helmaraton, men denne gang klarte jeg faktisk å slå ham med hele 11 minutter. Det gikk veldig greit undervegs, fastslår Helset, som både arrangerer maratonløp, motbakkeløp samt deltar selv når han har tid til det.

Helset løp på 5.26,55, og det holdt altså til klar klasseseier.

Like gode

Men han var over halvannen time bak kompisene Svein Rune Johannessen og Helge Fuglseth, begge fra Kondis Ålesund. Johannesen løper i klasse 55-59 år, mens Fuglseth starter i klasse 65-69 år.

De valgte å holde sammen undervegs, som de har hatt god erfaring med også i tidligere maratonløp, og løp i mål hand i hand på meget gode 3,45,09.

Det holdt til klasseseier for begge to, og alle de tre sunnmøringene gjennomførte løpet i fin stil.

Maraton nr. 564

I Fuglseths klasse ble for øvrig «maraton-slukeren» Inge Asbjørn Haugen fra Hornindal IL nr. to med tida 4,24,36. Dette var ifølge Per Jan Helset maratonløp nr. 564 for Haugen!

– Jeg vil beskrive årets Fjellmaraton som vill, vakker og varm, som de skrev i lokalavisa der oppe etter løpet, smiler Per Jan Helset.

Som allerede har siktet seg inn på Varden Opp på Sula som sitt neste løp, det skjer om halvannen uke.