Friidrettsjenta fra Ålesund er klar for europamesterskapet i U18-klassen, et mesterskap som arrangeres i den ungarske byen Györ.

Det internasjonale kravet i kule var 14,00 meter, men Norges Friidrettsforbund krevde 14,50 meter av Birthe. Tidlig i sesongen manglet ÅFIK-jenta fire cm fra å innfri kravet. Sist fredag la 17-åringen all tvil til side. Hun støtte 15,06 meter under et stevne på Bislett.

– Sjøl det støtet var ikke optimalt. Jeg har enda mer å gå på, sier Birthe. Som likevel var veldig lettet over å ha sikret seg billett til U18-EM.

– Det har vært det store målet i år. Det blir spennende å delta i et EM. Jeg håper bare at jeg makter å få roet meg ned under konkurransen. Jeg blir ofte nervøs, innrømmer ungjenta fra Ålesund FIK.

Stolte i friidrettsklubben

– Vi er veldig stolte over at Birthe har kommet seg til EM. Hun er en vanvittig treningsvillig utøver som er et godt forbilde for de andre i klubben. Veldig fortjent at hun kvalifiserte seg, sier Mette Kleive i ÅFIK. Hun roser trener Kai Dagfinn Stenhjem som har vært en berikelse for kastmiljøet, både i Ålesund Fik og resten av kretsen.

– Jeg er ikke overrasket over at Birthe klarte kravet til U18-EM. Hun har trent allsidig i mange år og har potensial til videre utvikling. Vi har så vidt begynt reisen som det skal bli spennende å delta videre på, sier trener Stenhjem.

Han var av landets ypperste kulestøtere som aktiv på 1980- og 90-tallet. Nå er 48-åringen en viktig ressurs for kastmiljøet lokalt, samt at han også er med på landslagssamlinger.

– Hva karakteriserer en god kulestøter, Stenhjem, det går vel ikke bare på styrke?

– Styrke er viktig, men det gjelder å være rask og eksplosiv. Birthe trener ofte to økter om dagen og har vist seg å være i veldig god form den siste tida, sier Kai Dagfinn Stenhjem.

Skape positiv energi

– Under EM gjelder det å holde fokus og skape positiv energi, sier treneren videre. Han er oppflasket i Tresfjord IL, men deltok også som aktiv for Molde-Olymp, Urædd (Porsgrunn) og Fræna Friidrettsklubb. Stenhjem er på ferietur med familien til Kina når Birthe deltar i EM, men skal følge henne under mange norske mesterskap utover høsten; ungdoms-, junior- og senior-NM.