19-åringen fra Sykkylven IL fikk befatning med friidrett allerede på barneskolen.

– Jeg deltok i skolecupen, minnes Herman om sin første opplevelse på friidrettsbanen. Gutten vokste seg stor, og rager nå 196 cm over bakken. Han har sverget til kastøvelsene og flytter nå fra det lille miljøet i Sykkylven til storbyen Bergen.

Det ble en beskjeden 11. plass på Byrkjelo med et lengstekast på 50.63 meter, et resultat han ikke var helt fornøyd med.

– Jeg har hatt opp mot 54–55 meter på trening, sier unggutten.

– I junior-NM bør jeg kjempe om gullet i slegge og kanskje en sølvmedalje i diskos. Fabian Weinberg, som deltok i U18-VM, blir storfavoritt i diskos, innrømmer Herman Aurdal.

Han er inspirert av Eivind Henriksen spesielt som i år har forbedret den norske seniorrekorden og ble nr. 6 i EM der han kastet tett opp mot 77 meter. I NM vant Henriksen med 72.27 meter og var med i diskusjonen rundt kongepokalen. Den pokalen havnet igjen hos Karsten Warholm, Dimna, som tok den fjerde på rad.

Les flere saker om lokal idrett på Nordvestlandet.

Møller Flatin bør vinne

Dimna IL er også godt representert under junior-NM med 11 utøvere. I dette mesterskapet er Fride Møller Flatin klar gullkandidat siden hun bare har en konkurrent på 3000 meter kappgang i U23-klassen. Fride tok bronse på Byrkjelo der hele åtte damer deltok, på Bislett er kun Josefin Greiff, Larvik motstander for Dimna-utøveren. Fride slo henne med halvminuttet og meldes i god form, ifølge Dimna-trener Arve Hatløy.

– Fride er i veldig bra slag for tida, sier Hatløy. Han ser også at sprinteren Jonas André Ose kan kjempe om en plass blant de fire-fem beste på 100 og 200 meter, sjøl om 16-åringen møter opp til tre år eldre løpere i U20-klassen.

ÅFIK kvalitativt best

Av de lokale klubber er det Ålesund Friidrettsklubb som i dette NM har de kvalitativt beste utøverne fra Sunnmøre.

Mellom- og langdistanseløperne Andreas Vangsnes og Håkon Stavik kan begge komme på seierspallen. Og ikke minst deres klubbkollegaer Birthe Franck-Petersen og Sigrid Kleive også.

Birthe sa til oss lørdag at hun bør vinne i kule, mens Sigrid kjemper om medaljer både i lengde og høyde. På Byrkjelo slo 18-åringen til med bronse i lengdesprang med 572 cm. Og hadde Kleive tangert sin «pers» i lengde ville det gitt sølv.

1500 og 5000 meter: Håkon Stavik, med nr. 367, er her foreviget under NM på Byrkjelo der det ble 10. plass og tungt på slutten av 5000-meteren. I junior-NM er han påmeldt på 1500 og 5000 meter.

Tenker langsiktig

Svein Myhre er trener for løpsgutta i ÅFIK og er optimistisk.

– Vi tenker langsiktig og ser neste års U20-EM i svenske Borås som en stor sjanse for Andreas og Håkon. Under junior-NM på Bislett er Andreas påmeldt med tredje beste tida på 1500 meter og Håkon bør også være med i medaljekampen på 5000 meter. Han er påmeldt på begge distanser, men det er et tett program og vi må se an hvordan vi skal disponere guttens muligheter, sier Myhre.

Andreas Vangnes, som imponerte på Byrkjelo med 6. plass blant senioreliten, er også påmeldt på 800 meter. Han har sterke fartsressurser og er i veldig god form. Det viste han også under nordisk nylig med 2. plass, bak Sondre Juven, Nesbyen.

Sistnevnte er klar favoritt på 1500 meter på Bislett.

Pallmuligheter bør også Andrine Hjellen Haugland, Ørsta, ha i spyd. Hun lykkes ikke helt på Byrkjelo med 9. plass og under 40 meter, men har en «pers» på 46,50 meter.