Lørdag går Birkebeinerrittet av stabelen med flere tusen deltakere. Av påmeldingslistene går det fram at rittet har påmelding fra rundt 80 sunnmøringer. Svært få av disse deltar i sykkelritt lokalt.

Det er et tankekors, innrømmer også Eldar Høidal, som foruten å være en ivrig syklist og blant annet tråkker Birkebeinerrittet denne helga, også har vært sentral i Møre og Romsdal Sykkelkrets i en årrekke.

Lokale ritt blir avlyst

– Hva med mosjonsklasser uten tidtaking?

– Det er en god idé. Jeg har dessuten sett at de i Molde har lyktes å få med flere kvinner på ritt, blant annet ved å friste med at startkontingenten delvis går til et veldedig formål, sier Høidal.

Han synes det er trasig at ritt som Svartløken, Fannefjord-rittet og Nordic Escape alle ble avlyst i år grunnet liten påmelding. Høidal kommer til å ta opp den dystre utviklinga når sesongen skal evalueres på senhøsten i kretsen.

Heller motbakkeløp

Per Gunnar Vasset er reiseleder for en gjeng i Sparebanken Møre som hvert år drar til Birken.

– Det er et flott opplegg i Birken, jeg personlig deltar i trippelen i et forsøk på klare merket både på ski, i løpet og sykkelrittet, sier den spreke 65-åringen.

Blir for «proft»

– Jeg føler at opplegget rundt sykkelritt her i distriktet er blitt for «proft». Det blir høy terskel for å delta, og de som ikke er vant til å sykle i felt blir frakjørt, sier Vasset.

Han har sjøl bare terrengsykkel og har det råd til lokale rittarrangører som Høidal at det gis mulighet til kortere distanser for mosjonister. Og droppe tidtaking der.

– Birkebeinerrittet kan du sykle i ditt eget tempo og siden det er puljevis start er det ikke plagsomt med kø. Vi i banken vår har ei samling i mai med tanke på rittet, ellers trener de fleste individuelt, mange gjennom å sykle til og fra jobben daglig, forklarer Vasset.

Klarer han lørdag kravet på sykkel, sikrer han seg merket i Birken-trippelen.

Les flere saker om lokal idrett på Nordvestlandet.