For under ungdomsmesterskapet i Overhalla i Namdalen, som begynner i formiddag, vil det bli ny sunnmørsk jubel. Mange av dem som kapret pallplasseringer under junior-NM på Bislett stiller også i ungdomsmesterskapet, der 600 gutter og jenter er påmeldt.

Av de heteste kandidater til gullmedaljene i UM er Jonas André Ose fra Dimna IL og Birthe Franck-Petersen fra Ålesund Friidrettsklubb.

– Jeg er usikker på formen etter Bislett siden jeg pådro meg en virusinfeksjon. Jeg drar til ungdoms-NM, men vet ikke helt hvordan halsbetennelsen vil slå ut. Spent å se hvor mye den vil sette meg tilbake, sier Jonas André Ose.

Utrolig 200 meter

16-åringen fra Ulsteinvik presterte en utrolig sterk 200 meter på Bislett sist helg, Der han ble klokket inn til 22,09 sekunder, i perfekte vindforhold (+ 2,0). Det var en forbedring av «persen» med 26/100 og sjette beste tid av en 16-åring i Norge gjennom alle tider.

Under UM skal Ose løpe favorittdistansene 100 og 200 meter, samt 300 meter hekk. Dimna-gutten har liten erfaring med hekkeløp, men han kunne avsløre overfor Sunnmørsposten under senior-NM på Byrkjelo at han på sikt vil satse på 400 meter flatt og 400 meter hekk. Det vil si at han vil følge i klubbkollega Karsten Warholms fotspor. Warholm, som løp Diamond League-finalen i går kveld, er nybakt europamester på langhekken. Og ikke mist verdensmester i 2017.

– Det er fornuftig av Jonas André at han beveger seg mot lengre distanser som 400 meter og hekk. Det er ikke lett som nordmann å hevde seg internasjonalt på sprint. Da er sjansene bedre 400 meter og langhekken, sier trener Arve Hatløy. Han la grunnlaget for Karsten Warholms karriere, som er brakt videre av Leif Olav Alnes.

Nå har Hatløy blant annet ansvaret for Ose og de 12 andre som Dimna IL stiller med under ungdoms-NM.

Birthe bør vinne i kule

Der er også Birthe Franck-Petersen fra Ålesund FIK en soleklar gullfavoritt; i kulestøt.

– Vinner jeg i kule fredag (i dag) skal jeg bare gå rundt og smile i resten av mesterskapet. Under UM føles ikke det samme presset sammenlignet med junior-NM, sier Franck-Petersen.

17-åringen tok gull på Bislett med 4 kilos kule, i dag skal hun støte med ei kule som er kiloet lettere.

– Det blir en annen måte å støte med 3 kilo, da går alt så mye fortere i ringen, forklarer Birthe.

Hun skal også delta i diskos, spyd og slegge under NM. Men i disse grener har hun ingen medaljeambisjoner.

– Jeg fikk skikkelig klaff i slegge under junior-NM. Da forbedret jeg meg fra 36 til nesten 42 meter. Men nivået i denne grenen er veldig høyt i min klasse, sier ålesundsjenta.

Som har sterke medaljekandidater i sine klubbkamerater som Andreas Vangsnes, Håkon Stavik og Sigrid Kleive. Vangsnes imponerte i junior-NM med spurtseier på 1500 meter. I helga løper han 800 og 3000 meter, det samme gjør Stavik. Duoen er kapabel til å havne på samme seierspall.

Mangekjemper Sigrid Kleive tok tre sølvmedaljer i junior-NM og stiller i hele fem øvelser i Overhalla. Hun kan godt kopiere medaljefangsten.

En klar gullkandidat er også Ole Sivert Røyrhus, Stranda, på 800 og 2000 meter blant 15-åringene. Han tok gull under innendørs-NM i vinter.

Medaljer kan det også bli på Dimna-trioen Elin Skavnes Våge, Anette Lydersen og Iver Moldskred; i kastøvelser.

Ørsta IL har en god spydduo i Andrine Hjellen Haugland og Elias Hovden Nilsen.

Birthe Franck-Petersen, Ålesund FIK, er klar gullfavoritt i kulestøt under ungdoms-NM i ettermiddag. 17-åringen vant øvelsen under junior-NM sist helg. FOTO: JARLE MORDAL Foto: Jarle Mordal