Kommentar:

Var nå dette så lurt, Fortuna?

Fortuna + Guard = sant, skrev vi i våre spalter for et par uker siden.

  Foto: (Foto: André Pedersen)

Lokal sport

Fortuna hadde tatt initiativet til å bli sammenslått med Sportsklubben Guard, og utallige komitémøter i begge klubber hadde kommet til den konklusjon at dette både var fornuftig og hensiktsmessig. Men de siste dagene inn mot de to avgjørende årsmøtene sist torsdag begynte enkeltpersoner i Fortuna å få kalde føtter, og klarte å få snudd "valgvinden". Og så ble det altså nei fra Fortuna sin side. Mens Guard sa et klart ja. Normalt sett hadde vi nesten trodd at det burde ha vært omvendt, for når Guard sier ja til å inkludere et hardtsatsende og ambisiøst damelag på norsk toppnivå i sine rekker, betyr det også at de økonomiske forpliktelsene økes voldsomt. Men den risikoen var Guard villig til å ta, og det fortjener klubben ros for.

Turde å si nei

Det jeg ikke skjønner, er at Fortuna turde å takke nei. Selv om det i utgangspunktet var Fortuna som ønsket å komme inn under vingene på en allerede eksisterende klubb som hadde fasiliteter Fortuna ikke har. Fortuna har nemlig ingenting, bortsett fra en gjeng fantastisk ivrige, flinke og entusiastiske spillere og en mindre, men like ivrig gjeng ledere (les: foreldre). Trener Svein Slinning engasjerte seg sterkt på årsmøtet for å prøve å få forsamlingen til å stemme nei til Guard-fusjonen, han fryktet at Fortunas toppsatsing ville fisle ut i sanden dersom toppserielaget havnet under Guards fane. Kanskje har Slinning et lite poeng her, men han er tross alt en lønnet trener som er i Fortuna kun på lånt tid. Han trenger ikke tenke på Fortunas ve og vel utover kommende sesong.

Nei-mann

Sportslig leder Palmar Blindheim ble også nei-mann mot slutten av prosessen, og sammen med Helene Sandø, den klart sterkeste personligheten innad i spillergruppa, klarte man å få spillerne over på sitt nei-standpunkt. At også Palmar Blindheim nå skal ut av Fortuna-ledelsen gjør ikke saken noe bedre. Mange jenter på årsmøtet uttrykte stor motvilje mot at klubbnavnet for framtiden skulle bli Guard. Det er klart at dette kan svi litt til å begynne med, men etter min mening burde Fortuna ha svelget denne kamelen glatt i forhold til de fordelene de aktive ville ha fått ved en klubb-sammenslåing. Fortuna er en utbryterklubb fra nettopp Guard, dette skjedde i 1991. Da var jentefotballen i klubben lei av å føle seg motarbeidet av herrefotballen i klubben, og den historiske dameklubben FK Fortuna Ålesund ble stiftet. Og siden har klubben dominert lokal damefotball - en fantastisk prestasjon av en klubb uten tilhørighet. Uten egen bane, uten eget klubblokale, uten aldersbestemte lag, og der ledelsen har blitt skiftet ut etter hvert som spillerne sluttet. For det er spillernes foreldre som har sittet i klubb-ledelsen, fra dag én. Og slik er det den dag i dag. Og slik vil det fortsette. Foreldrene stiller så lenge de har sine døtre med - ikke lengre enn som så. Nå hadde Fortuna en unik sjanse til å bli gjenforenet med Guard, på helt andre premisser enn de som rådet for 18 år siden. Den gang hadde Guard et herrelag som spilte i 3. divisjon, og som stjal det meste av oppmerksomheten og budsjettet. Slik er ikke situasjonen i dag, nå var muligheten der for at Guard kunne satse på å bli en norsk storklubb på damesiden. Klubben har flotte lokaler i Color Line stadion, har faste treningstider på stadion, har en egen kiosk på stadion som klubben tjener meget gode penger på under AaFKs hjemmekamper. Guard har det rett og slett "på stell", og var villige til å invitere den nye toppserieklubben med på dette.

Kortsynte

Jeg fatter ikke at Fortuna kunne være så kortsynte at de sa nei til dette. Nå er samarbeidsavtalen med Guard snart over, og det bør ikke forbause noen om en litt fornærmet Guard-ledelse takker nei til å fornye avtalen. Og uten et formalisert samarbeid med en klubb som har breddefotball på tapetet får ikke Fortuna toppserielisens, og klubben får ikke handa si ned i NFFs pengekrukke. Fortuna får rett og slett ikke spille i årets toppserie dersom ikke en ny avtale med en annen klubb kommer - nokså øyeblikkelig. Det snakkes om at Herd, Spjelkavik, Blindheim og Emblem er villige til å bli ny samarbeidsklubb for Fortuna. Men slikt tar tid, og disse klubbene har også tilhold godt utenfor bykjernen. Fortuna har alltid vært en sentrumsklubb. Men hva som nå skjer vet vel knapt Fortunas egne spillere og ledere. At Fortuna som en nødutgang på denne Guard-vegringen har vedtatt å vente et år med å ta en endelig avgjørelse virker som en slapp unnskyldning. For det er slett ikke sikkert at Guard står der med åpen dør om et år. Nå var alt gjort klart for en sammensmelting av de to byklubbene. Men om alt er like klart og hjertelig om et år er det ingen som vet. Og Guard trenger en ny samarbeidsklubb nå! NFFs regler er nådeløse og klare, dette kan ikke Fortuna vente med. Men vi andre kan bare vente i spenning.