Tilbake etter blodpropp

Inge Asbjørn Haugen løp tirsdag sitt 402. maratonløp, klart flest av en nordmann. I forrige måned lå han på sjukehus med blodpropp.

  Foto: Jarle Mordal

I dag ble det en rolig tur og jeg er fornøyd over å ha fullført

Inge Asbjørn Haugen

  Foto: Jarle Mordal

  Foto: Jarle Mordal

Lokal sport

– Det var første gang jeg måtte på sjukehus i voksen alder. Etter åtte dager var jeg ute igjen fra Nordfjord Sjukehus. Og kunne så smått begynne å trene igjen etter å ha vært sjukemeldt i drøye tre uker. I dag ble det en rolig tur og jeg er fornøyd over å ha fullført. Det gikk veldig bra, sa Inge Asbjørn Haugen til Sunnmørsposten etter endt løp.

57-åringen fra Hornindal, med bostedsadresse Nordfjordeid, er en hardhaus.

Ikke bare fordi han var en av få som fullførte full distanse under Nyttårsmaraton på Moa tirsdag, men fordi han har kommet så kjapt tilbake etter å ha fått konstatert blodpropp på lungene.

– Jeg skal springe med vett. Målet er å komme inn på fem timer, sa Haugen til oss før han la ut på 42 kilometer med kaldt vær og snødekte veier som ramme under gårsdagens løp mellom Moa og Brusdal.

Og Haugen innfridde sitt mål på forbilledlig vis. For han ble klokket inn på 4.59.08 timer.

51 deltakere

Totalt fullførte 51 enten hel- eller halvmaraton, et overraskende bra antall sett med bakgrunn i vær- og føreforhold.

De fleste nøyde seg med den halve distansen, men åtte hardhauser gjennomførte full distanse under Norges siste maratonløp av året.

En av disse var 68-årige Oline Yksnøy, utflyttet sunnmøring som er bosatt i Oslo.

– Jeg er stiv i dag, sa Oline til Sunnmørsposten underveis i løpet. Hun lar seg ikke skremme av verken vær eller distanse. For nylig gjennomførte hun 156 kilometer (!) under et 24-timersløp innendørs på Bislett.

Mange unge i aksjon

– 51 deltakere totalt er meget bra, ikke minst synes jeg det er oppløftende at vi har hele 15 deltakere i klasse 20–34 år, sa Per Jan Helset.

Sammen med et par andre ildsjeler valgte Helset i går å la joggeskoene ligge mens han tok seg av arrangementet slik at de drøye 50 fikk tilbakelegge sine løp i vinterkulda.

– Det var overraskende bra underlag. Faktisk var det godt feste de fleste plasser, sa Sverre Gunnar Brunstad fra Velledalen IL. Han var klart raskest av dem som fullførte halvamarton.

1.19.25 ble Brunstads sterke vinnertid, drøye tre minutter foran nestemann på distansen. Unggutten Jon Arve Stavås, Åndalsnes, imponerte med 1.23.09. Med det var 16-åringen fjerde best på halvmaraton.

På maraton vant Anders Tøsse fra Norodd på tida. 3.14.40. Han vant også samme distanse i fjorårets Nyttårsmaraton.