Prisvinner satser i drøye ti år til

Olav Lundanes ser for seg en karriere til han er 35 år. Og utelukker ikke at han kan avslutte som skiorienterer med OL-gull som siktemål.
Lokal sport

Dette var stort, veldig gøy å vinne denne prisen, sier en takknemlig Olav Lundanes etter at han lille julaften mottok Sunnmørspostens Idrettspris for 2011.

Olav var høyaktuell som prisevinner også i 2010, men da vant verdens beste skiskytter Tarjei Bø. I år falt juryens valg på Olav Lundanes etter nok en god sesong, blant annet med sølv på stafetten og bronse på mellomdistansen under VM i Frankrike.

Kongepokal

Lundanes vant også kongepokalen etter NM-gull på langdistansen i høst. I fjor ble han for øvrig historisk med fem NM-gull i en og samme sesong. Da VM-gullet i Trondheim toppet skrytelista.

– Kan karrieren avsluttes under vinterlige forhold?

– Jeg kan ikke utelukke at jeg satser i skiorientering hvis det blir en OL-øvelse og Norge får OL i 2022. Da kan det være noe å strekke seg etter. Men først og fremst er jeg orienteringsløper, påpeker Lundanes.

LES OGSÅ: Juryens begrunnelse

Som ikke er ukjent med langrennssporten heller. Som gutte- og juniorløpet var han best i Møre og Romsdal Skikrets. Han ble aldri noen norgestopp, derfor valgte Olav å satse på kart og kompass på sommerføre. Der han allerede er vel etablert i verdenstoppen.

– Hvilken status har orienteringssporten i Norge?

– Jeg føler vi har høy status, ikke minst blant andre idrettstopper jeg møter på Toppidrettssenteret, sier Olav Lundanes. Han er oppflasket i Emblem IL, løper for Halden Skiklubb etter et par år som juniorløper for Østmarka O-lag i Oslo.

Trives i Halden

– I Halden trives jeg utmerket, sier Lundanes. Som merker at han blir stadig mer etterspurt blant sponsorer og firma med sin status som en av sin idretts aller største internasjonale stjerner.

– Det blir en god del fordrag i løpet av året, i hvert fall 10-12, sier Lundanes.

– Like stor stjerne som Simone Niggli-Luder i Sveits er du ikke?

– Nei, hun er to ganger kåret til årets idrettsutøver i Sveits og er enormt populær. Jeg ser fram til VM i 2012 som går i nettopp Sveits. Der er det alltid store tilskuermengder og høyt trykk, sier Olav Lundanes.

Økonomisk trygghet

Som endelig kan se fram til et par sesonger med økonomisk trygghet. Han har alltid måttet spart på det meste, men etter 300.000 kroner i stipend fra Kjell Holm-stiftelsen nylig, og noen gode sponsoravtaler, kan Olav planlegge et par sesonger i ro og mak.

– Jeg ordner alt sjøl, det er like greit, sier 24-åringen som fortsatt er en stor inspirator for unge løpere i moderklubben Emblem IL.

– Olav er flink til å komme hjem og fortelle om sine erfaringer til våre løpere, sier leder Christer Jensen i Emblem IL. Som fikk pris for sitt gode rekrutteringsarbeid under årets o-galla.

LES OGSÅ: Tidligere prisvinnere

Det gledet Olav Lundanes mer enn at han sjøl ble kåret til årets O-løper for andre år på rad. Seriøs, raus, ydmyk og sympatisk er ord som er dekkende for årets vinner av Sunnmørspostens Idrettspris.

Allerede torsdag setter han kurs for Sør-Afrika og tre ukers treningsopphold. En ny sesong tar til for o-esset fra Eikenosen i Ålesund.