Aker-sjef Øyvind Eriksen er også tydelig på at forslaget om sammenslåing bare er en liten brikke i et stort spill. Det stopper ikke der, uttalte han da han denne uka presenterte gode kvartalstall for Aker.

Fra Herøy

Med finansdirektør Frank Ove Reite på laget har Aker de beste forutsetninger for en vellykket fiskefangst. Han er fra Herøy.

– Ring informasjonsavdelinga, er alt Reite vil si når Sunnmørsposten ber om et intervju.

Men informasjonsdirektøren i Aker er ikke fra Herøy, og han har heller ikke den erfaringen Reite har som Kjell Inge Røkkes ryddegutt i blant annet investeringsselskapet Converto Capital.

Sentral rolle

Som finansdirektør må Reite ha hatt en viktig rolle da Aker solgte unna fiskerivirksomheten Havfisk og Norway seafood tidligere i år. Med nye finansielle muskler i ryggen må han også ha hatt en rolle da Aker kjøpte opp en tredjedel i Solstad Offshore, og siden kjøp av obligasjonsgjeld. Det har brakt selskapet i posisjon til å tvinge fram større enheter i offshorebransjen. Aker har sett seg ut Rem Offshore som første «offer» i denne prosessen.

Obligasjonslån

Mange av offshorerederiene på Nordvestlandet tok i gode tider opp lett tilgjengelige obligasjonslån for å kunne investere i moderne skip i et marked som da så umettelig ut. Obligasjonslånene er slik innrettet at man bare betaler renter i perioden fram til hele lånet forfaller på en gang. Man har mulighet til å fornye lånene, men med lite inntjening som følge av oppbremsingen i oljevirksomheten, er muligheten for dette begrenset. Obligasjoner er omsettelige papirer som kan kjøpes og selges, slik Aker nå har gjort.

Oppgjørets time er kommet for flere rederier, blant dem er Havila Shipping. Er dette rederiet det neste på Akers ønskeliste?

Samtalene med banker og obligasjonseiere om refinansiering og restrukturering fortsetter, men det nærmer seg forfall også for Havila.

Sammenslåing av selskaper er ingen ny idé. Direktøren i Giek har tidligere antydet at det kan være en løsning for en bransje i krise. Spørsmålet er om Aker har gått krokveger for å få det til. Den erfarne rederen og skipperen Åge Remøy la ikke fingrene imellom da han denne uka karakteriserte Akers utspill som et «bakholdsangrep».

Saftige uttrykk og klar tale kjennetegner de som har praktisk erfaring fra sjøen. Akkurat som Kjell Inge Røkke.

Gjennom Aker, først på verftssida og senere gjennom fiskerivirksomheten, har moldenseren satt spor etter seg også på Sunnmøre. Gode spor, spør man dem som har vært avhengige av jobben på verfta for å forsørge hjem og familie.

Rå Aker-makt?

Er det denne gangen rå makt og iver etter å utnytte andres svakhet som preger Røkkes Aker, eller er det oppriktig samfunnsansvar? Skal vi tro Aker-ledelsen er det et ønske om å skape en robust næring for framtida. I så måte forventer bransjen at Aker beviser at de har fredelige hensikter med å slå sammen rederier på Sunnmøre.

Rederiene har vært motoren i industriutviklinga på Nordvestlandet. Bransjen har bidratt til de gode ideene og innovative løsninger. Den maritime næringen har videreutviklet dette, skapt arbeidsplasser og med sine høyteknologiske løsninger har den satt seg i respekt over hele verden. Et slikt unikt og komplett miljø har ikke Karmøy, der Solstad Offshore har sin base.

Mye tyder på at banker og finansinstitusjoner som tar tyngden av utlånene og som var med på å finne løsninger for Rem Offshore, så dette perspektivet. Inntil Aker satte en foreløpig stopp for deres løsning.Herøyværingen og finans-direktør Frank Ove Reite vil fortsatt måtte spille en avgjørende rolle i samtalene med Rem Offshore.

Da burde det hjelpe at Reite kjenner den kraften som rederibransjen har i Herøy og på Sunnmøre.Det vil neppe være noen ulempe at han også snakker samme dialekt.

<strong>Herøy:</strong> Som herøyværing kjenner Aker-direktør Frank Ove Reite den maritime industrien på Sunnmøre godt. Foto: Staale Wattø