Det jeg er mest opptatt av er å utvikle særlige steder og rom hvor vi møtes og hvor det er plass til oss alle sammen i det offentlige rom. Vi har i disse dager tatt i bruk Keiser Wilhelmsgate mellom Posthuskrysset og Sparebanken for å vise hvordan vi kan gjøre dette på en annen måte, for å drive BYROMSUTVIKLING.

Byrom og attraktivitet

Jeg er blitt ansatt i Ålesund kommune som prosjektleder for noen byutviklingsprosjekter under programmet «Byen som Regional Motor» støttet av Møre og Romsdal fylkeskommune. For å styrke attraktiviteten i hele region Nordvest, er byrommene i bysentrum i Ålesund, regionens største by, et viktig fokus.

Bymiljøet er noe av det som er viktigst for å tiltrekke de kreative unge man så gjerne vil skal flytte tilbake. Vi vil vise hvor innovative og modige vi er, samtidig med at vi passer på den unike Jugendbyen som har fysiske urbane kvaliteter man ikke finner i små og mellomstore byer i Norge. Byer som Drammen er blitt kjent for å bruke satsing på byrom til å vende helt rundt fra å være på jumboplass til å bli en av de mest attraktive byer som ser framover og som nevnes hver gang det diskuteres byutvikling i dag.

Byrommene i Jugendbyen er steder alle i Ålesundsregionen har et forhold til, enten vi bor her, arbeider her eller bare kommer inn til byen når det skjer særlige ting i helgene. De er både dagligstuer og storstuer. Ålesund er en by full av masse energi, gründer-ånd, innovasjon og stå-på vilje. Hvordan kan vi bruke dette bedre til å få enda mere ut av byrommene i Jugendbyen?

Å dele byen

Å bo i by er annerledes enn å bo i en forstadsbebyggelse. Å bo i by betyr at Byparken er vår felles hage. Vi deler spisestue på de lokale kafeer. Vi ser film sammen på kino. Vi transporterer oss med felles transport i busser og andre offentlige transportmidler. I bysentrum har vi alle disse elementene i hverdagens økosystem tett på hverandre.

Byen er en kompleks skikkelse hvor det som binder alt sammen er gater og plasser som er gode å bevege seg i til fots, gode for opphold og bevegelse. Gode byrom er steder hvor veldig forskjellige menneskegrupper kan oppholde seg samtidig, bevege seg forbi hverandre og se hverandre uten nødvendigvis å kjenne hverandre og hilse på hverandre.

Det er dette som kjennetegner det urbane; hverdagens møte med dem som er annerledes, dem vi ikke kjenner. At dette skjer på en god måte skaper trygghet og sosial sammenheng.

Midlertidighet og samarbeid

Mulighetsstudiet for Gateteminalen i Keiser Wilhelmsgate er blitt en særlig anledning til å utforske byrommet i området rundt den framtidige gateterminalen. Vi har utfordret unge mennesker, kunstnere, grunneiere og forbipasserende til å kikke med våre mest kreative øyne på omgivelsene rundt oss.

De unge har talt tydelig: De vil ha farger, lys, grønt, byromsmøbler som kan flere ting på en gang og vi vil ha sitte og liggemøbler som ikke er i 90 graders vinkel.

Vi bygger en prototyp, en mock-up i 1:1, dvs. en kreativ modell i full størrelse for å teste om det virker og teste hva vi kan tenke om hvordan framtidas bussterminal ville kunne fungere.

Vi tegner med pinner i byrommet i stedet for å lage en visualisering på et arkitektkontor. Når folk bygger med får vi et byrom med mange forskjellige signaturer, særlige kroker og detaljer som kun oppstår når en kunststudent, en asylsøker fra Syria som ikke snakker et ord vi andre forstår, samt masse ungdom arbeider sammen i en åpen prosess.

Videre fram

Samtidig har vi åpnet kontor på gateplan for å høre hva dere synes om bussterminalen og byrommet vi har innrettet rundt den. Vi vil gjerne høre hva våre med-byutviklere i Ålesund vil med byrommene og hvordan vi kan utvikle dem sammen. Hva skal bli det neste midlertidige eksperiment….? Hvem vil være med? Hvordan skal vi arbeide sammen?

Og viktigst av alt; bli med og bygg! Vi bygger dette sammen. Vi er i gata og bygger til langt på kveld inntil den midlertidige gateterminalen åpner nå på fredag 16. september.