Mitt grønne nyttårsønske

Verdens klimagassutslipp har igjen økt, og ekstremvær rammer millioner av mennesker.

Greenpeace-aktivister bordet i mai 2014 oljeriggen Transocean Spitsbergen i Barentshavet i protest mot planene om prøveboring nær Bjørnøya.   Foto: Greenpeace / NTB scanpix

Meninger

Alvoret ved menneskeskapt global oppvarming ser endelig ut til å ha gått opp for folk flest, og mange innser at det er en sammenheng mellom oljeboring og klimaendringer. Selv gigantiske banker tar nå klima på alvor og ser nye muligheter i fornybar energi.

Elektrifisering og fornybar energi skyter til værs, men fortsatt legger politikerne til rette for ny oljeboring. Når olje- og energiministeren krever at «alt skal opp», er han dessverre ikke aleine. Enda en ny runde med nye tildelinger av oljelisenser i Barentshavet er i gang, og selv om interessen er oppmuntrende liten fra oljeselskapene, er det visst fortsatt et politisk mål å teppebombe Barentshavet med oljeplattformer, uansett lønnsomhet, miljøeffekt eller klimarisiko.

At politikerne åpner opp for oljeboring i utakt forskningen og folkets ønske om å redde klimaet, gjør meg stadig sikrere på at det var riktig å saksøke den norske stat. Greenpeace og Natur og Ungdom mener oljeboring i Barentshavet strider med Grunnlovens miljøparagraf fordi ny norsk olje vil bidra til nye store klimagassutslipp som verdens klima ikke tåler. Dommen i Norges første klimasøksmål er ventet i januar.

Mitt nyttårsønske er at vi sammen stopper Norges planer om ny oljeleting i sårbare områder, og at regjeringen endelig klarer å legge til rette for omstilling til et grønt lavutslippssamfunn. Sammen kan vi gi våre barn og fremtidige generasjoner den ypperste gaven: en jordklode i like god eller bedre stand enn da vi fikk den.