Regionreform:

«Sogn og Hordaland»

Ikke Vestland: Geirangerfjorden, ikke en del av den nye regionen Vestland.  Foto: Roger Engvik

Vi er inne i en periode hvor gamle stedsnavn erstattes av himmelretningene

Meninger

Når Sogn og Fjordane fylke slås sammen med Hordaland fylke, bør det nye fylket hete: Sogn og Hordaland fylke. De gamle navnene bør ikke forsvinne. Sogn og Hordaland er et navn som glir lett over tungen, rytmisk og språkmelodisk, og det bevarer de gamle navnene med sin historie og sin identitet.


Som vi alle vet, er Vestlandet navnet på en landsdel som idag inneholder fire fylker, og det er selvsagt at landsdelsbetegnelsen ikke kan brukes på bare to av de fire fylkene. Selv ikke-filologer forstår det. Hvorfor kan ikke politikerne også forstå det? Vi er inne i en periode hvor gamle stedsnavn erstattes av himmelretningene. Det oppstår dermed upresise stedsangivelser. Det blir rett og slett ubehagelig for hver og en av oss, fordi stedsangivelser blir så lite eksakt. Forstår ikke politikerne det?

Dordi Skuggevik
Nordmøre

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til debatt@smp.no.


«Vestland» undergrev offentleg språkpolitikk:

«Kva for eit vestland?»

Seinare i vår avgjer Stortinget namnet på det nye fylket av Hordaland og Sogn og Fjordane. Regjeringa innstiller no på Vestland, som oppstod som eit slags kompromiss etter at namnevalet Vestlandet møtte sterke protestar. Men ingen skal la seg lure av lausbarten.